250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Свят
16:13 - 24 Април 2024
2474
250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с ниски доходи в Кипър, реши правителството. Мярката е част от изпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната и продължение на целевите помощи за уязвимите социални групи заради инфлацията.

Великденските помощи в Кипър тази година са увеличени с 30%, или 60 евро повече, спрямо отпуснатите миналата година.

Сумата за празника ще бъде изплатена на около 14 000 пенсионери. Това са възрастни с доход до 7000 евро при едночленни домакинства и до 12000 евро за домакинства от двама души.

За да не се стесни броят на получателите на помощта, правителството реши да не прилага критерия за размера на депозитите, включен в плана за подпомагане на пенсионерите с ниски доходи.

Допълнителните великденски плащания ще струват на бюджета 3,3 млн. евро, съобщи БНР.

Великденската надбавка допълва целевите помощи за пенсионерите с ниски доходи, отпуснати вече от правителството заради поскъпването на живота. Според тях възрастните получават по 100 евро за трите месеца от април до юни.

Приготовленията и пазаруването за Великденските празници ще бъдат облекчени заради нулевата ставка на ДДС за основни стоки, като хляб,мляко, яйца, чието действие според предишно решение на кабинета бе продължено до края на юни.