250 млн. ни струва нова пътна маркировка

Актуални новини
09:34 - 26 Ноември 2021
1790
250 млн. ни струва нова пътна маркировка

"От 2000 г. са разработени новите норми за строителството на пътища у нас – скоростният път край Боснек е проектиран и изграден по тях", това заяви пред Би Ти Ви инж. Георги Златев – бивш директор на дирекция „Поддръжка на пътища“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Той не може да си обясни как според оцелелите има още един спасен от трагедията, защото Спешна помощ се е отзовала за минути на мястото на трагичния инцидент.

По думите му пътят е с Акт 15, където е записано, че заданието е изпълнено така, както е проектирано.

„Тези нормативи са написани по образец на немските и руските стандарти. Германия е страна - еталон за строителството на пътища. Към днешна дата, съгласно новите нормативи, трябва да се направи обследване, но това са 20 хил. км“, уточни. Златев.

Според него е много скъпо поддържането на пътната маркировка, за да отговаря на изискванията. Той допълни, че е нужна инвестиция от около 250 млн. лв.

„В последните години има огромен прогрес в обема на възлаганите дейности по отношение на маркировката“, заяви Златев. Той коментира, че в момента АПИ разполага с бюджет около 200 млн. лв. годишно за поддържане на пътищата.

И допълни, че собственикът на пътя отговаря за неговото състояние, но без необходимия финансов ресурс – това няма как да се случи.