2500 лв. стартова заплата за разработчици на компютърни игри

US компания стъпва в Пловдив до края на годината, инвестира над 1 млн. долара

Новини
14:14 - 18 Май 2020
1906
2500 лв. стартова заплата за разработчици на компютърни игри

Един от малкото сектори в бизнеса, който бележи сериозен ръст по време на пандемията с коронавируса, са онлайн казината и компютърните игри. Сериозни инвестиции в последния сегмент идват и в Пловдив, научи „Марица“. До края на годината в града ще заработи официално подразделение на една от най-големите компании за виртуални забавления - „2K Games“.

Проектът е отдавнашна мечта на пловдивчанина Димитър Личев. От 6 години той работи за някои от най-големите компании в бизнеса с компютърни игри. От 2017-а младият специалист е част от екип подизпълнители на „2K Games“, позиционирани в Лондон и Берлин. Идеята в Пловдив да се създават някои от най-популярните продукти на компанията идва на Димитър, докато обсъжда с партньорите си как могат да се намалят разходите на фирмата.

„Западна Европа и САЩ отдавна са изключително неконкурентоспособни, що се отнася до дигиталния сектор. Там всичко е по-скъпо - наемите, комуникациите и пазарът на труда. Изнасянето на бизнес към България започна с аутсорсинга, като първите стъпки бяха в създаването у нас на кол-центровете и офиси за онлайн поддръжка определени услуги. Дори към момента няколко големи компании имат свои дивизии в София“, разказва 31-годишният пловдивчанин.

Стартовата инвестиция под тепетата ще е в размер на около 1 милион долара. По-голямата част от финансирането ще дойде от базираната в Калифорния “2K Games”.  Договорът с щатския създател на игри ще бъде за 4 години.

Пловдивското подразделение ще работи ексклузивно със спортния отдел на компанията, който притежава официален лиценз да създава видеоигри за всички спортни първенства в САЩ, включително и за НБА. 

Целта на Димитър е да следва модела на чешката компания „Илюжън Софтуъркс“, която до 2008 година работи като външен контрактор на щатския гигант, а след това е придобита официално от “2K Games” и преименувана на „2К Чехия“. Към момента в двата офиса в Прага и Бърно работят над 150 души. Те създават някои от най-успешните игри на пазара. „Ще започнем с работа върху по-малките проекти на компанията-майка. Целта ми е през първите две години да обучим достатъчно младежи, че към края на 2022 година офисът в Пловдив да е от поне 40 души“, каза за „Марица“ Димитър Личев.

Компютърните игри и създаването им са една от най-добре платените професии у нас. Справка в платформите за предлагане на работа показва, че стартовата заплата в подобни компании в столицата започва минимум от 2500 лева.