256 г. живее китаец и се жени 24 пъти

Билкарят е роден през 1677 г., умира през 1933 г.

Мистика
17:12 - 22 Август 2024
7187
256 г. живее китаец и се жени 24 пъти

Колко дълго може да живее човек? Медийните съобщения за 100-годишни старци вече не изненадват никого. 120? 130? 140? През 1933 г. Ли Кингюн умира в Китай и е на 256 години.

През 1927 г. губернаторът на провинция Съчуан, генерал Ян Сен, се среща с известния билкар Ли Кингюн. Срещата оставя незаличимо впечатление за генерала. В разговора старият билкар съвсем сериозно назова годината на своето раждане 1736 г. Без да издава изненадата си, генералът го моли да разкаже историята на живота си.

Ли казва, че е роден в провинция Съчуан. До 10-годишна възраст се научи да чете и пише, което е голяма рядкост по онова време. После започва да скита. Обикаля из цял Китай, прекарва няколко години в Тайланд, Виетнам и Тибет. Навсякъде изучава билките и тяхното въздействие върху хората. Няколко години служи в китайската армия.

След дълги години скитане се завръща в родината си, където започва да събира и продава билки. Погребал е 23 съпруги, а по време на срещата с генерала казва, че е женен за 24-ти път. Общо има 180 деца. Много от неговите потомци все още живеят близо до него.

Според описанието на генерала Лий имал младежки вид, бил силен, имал бърза крачка и добро зрение, румено лице и дълги нокти на дясната ръка. Висок е около 2 метра. На раздяла Ли Кингюн позволява да бъде сниман.

След срещата генералът дава заповед да се направи тайно разследване и да се намери информация за този интересен човек. Професор Ву Джиян от Сечуанския университет открива в архивите на китайското правителство поздравления за Учителя Ли -

за неговата 200-годишнина, датирана през 1877 г., и за неговата 150-та годишнина, датирана през 1827 г. Оказва се, че билкарят е роден не през 1736 г., както казва на губернатора, а през 1677 г., т.е. 59 години по-рано!

Генералът все пак задава въпроса дали тези документи не са свързани с друго лице със същото име. Но сам решава да не уронва авторитета на известния билкар с недоверие, затова нарежда разследването да бъде спряно.

През 1933 г. Лий умира и служител е изпратен в селото му с официалната задача да събере спомените на неговите съселяни за този велик човек и неофициалната задача да стигне до дъното на истината.

В селото, където Ли Кингюн е живял и починал, никой не се съмнява в неговата възраст от 256 години. Най-древните жители на селото си спомнят Ли като старец. И техните дядовци също са познавали Ли като уважаван майстор. Без значение колко навътре служителят се задълбочава във въпросите си по веригата от семейни легенди, никъде Ли Кингюн не се появява като момче, младеж или дори зрял мъж. В народната памет уважаваният билкар е живял от самото създаване на света и винаги в образа на много възрастен мъж.

Според съселяни Лий никога не е пушил и не е консумирал алкохолни напитки. Не консумира месо, яде ориз и винаги поема в някаква форма билки по едно и също време. Пие билкови отвари, чиито рецепти са известни само на него. Овладява изкуството за саморегулиране на тялото - чигонг. Рано става, рано си ляга. Прекарва почти цялото си време в планината, търсейки билки. Той е щедър и има уравновесен характер. Цялото село го обича и уважава.

Самият Лий обяснява тайната на своето дълголетие по следния начин: „Пазете сърцето си спокойно, седнете като костенурка, ходете весело като гълъб, спете като куче. Който има уши, нека слуша”.

Що се отнася до несъответствието в датата на раждане, един от потомците на Ли обяснява несъответствието: „Когато господарят се ожени за последен път, той умишлено се „подмлади“ с 59 години, така че булката да не го смята за твърде стар“.