26 години от кунг-фу удара на Кантона

Нещо за четене
14:42 - 25 Януари 2021
4755
26 години от кунг-фу удара на Кантона

На днешния 25 януари през 1995 г. Ерик Кантона се врязва в трибуните на "Селхърст парк", връхлитайки върху фена на Кристъл Палас Матю Симънс.

Сцената се разиграва в началото на второто полувреме, когато французинът е изгонен, а Симънс започва да му крещи от трибуните: “Майната ти, френско к**еле!”

Кантона първоначално е наказан да не играе до края на сезона, но впоследствие санкцията е увеличена до октомври. Отделно Крал Ерик е глобен с £30,000 и е заплашен от 14 дни затвор. По-късно присъдата е променена на 120 часа общественополезен труд.

На едно от изслушванията пред Английската асоциация Кантона кава: “Извинявам се на всички, включително и на проститутката в леглото ми миналата нощ!” 

Ядосан от увеличеното наказание, Кантона решава да сложи край на кариерата си, но е разубеден от сър Алекс Фъргюсън. В сезона на инцидента Юнайтед губи титлата, която отива в ръцете на Блекбърн. На следващия сезон, когато Кантона се завръща, червените дяволи печелят дубъл.

Запитан години по-късно дали съжалява за нещо, свързано с ритника, френският гений казва: “Да, само за едно нещо - че не го ритнах по-силно!”