260 млн. души имат психични разстройства

Депресията е обхванала над 300 милиона в световен мащаб, твърди изследване на Световната здравна организация

Топ
11:41 - 31 Юли 2019
6177
260 млн. души имат психични разстройства

Над 300 милиона души в света страдат от депресия, а над 260 милиона - от различни форми на психични разстройства, показват данни на Световната здравна организация. Тези статистики не включват хората, които изпитват честа тревожност, уморени са от ежедневието, работят под стрес или преживяват трудни житейски ситуации.

Поради тази причина у нас вече е налично мобилно приложение, което може да осигури спокойствие и психично здраве, съобщи клиничният психолог Петя Кривицки.

Апликацията предлага ментални упражнения с водещ глас на психолога за релаксация, мотивация и самопомощ в случаи на повишен стрес, преумора, демотивация, депресия, натрапливи мисли, панически атаки, тревожност, фобии и други състояния, които влошават качеството на живот.

Техниките за самопомощ в ежедневието са достъпни за хората, но в никакъв случай не заместват нуждата от консултация с психиатър или медицински специалист, при случаи на клинични психични заболявания.

"Всички сме имали моменти на натрупан стрес, тревоги, липса на мотивация, а някои хора дори губят умението да се наслаждават на живота си. Невинаги хората осъзнават навреме, че са преуморени, че съзнанието им е под стрес или че са застрашени от "прегаряне" (т. нар. burnout).", обяснява Кривицки.