269 млн. души по света вземат наркотици

Изследване показва, че канабисът е най-употребяваната дрога

Свят
12:41 - 25 Юни 2020
1407
269 млн. души по света вземат наркотици

Повече от 35 милиона души по света са наркозависими, сочи новият годишен доклад за наркотиците на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), в който също се анализират последиците от пандемията от коронавирус.

Според Световния доклад за наркотиците 2020 269 милиона души са злоупотребявали с наркотични вещества през 2018 г. - 30% увеличение спрямо 2009 г.

"Уязвимите и маргинализираните групи, младите, жените и бедните плащат цената за световния проблем с наркотиците", отбелязват от агенцията.

Докато отражението на коронавируса върху наркотрафика все още не е напълно известно, ограниченията и затварянето на границите, свързано с пандемията, доведоха до недостиг на наркотици на улицата, което намали чистотата им и предизвика покачване на цените.

Междувременно растящата безработица и ограничените възможности се очаква непропорционално да засегнат най-бедните, което ги прави по-податливи да прибегнат към наркотици, наркотрафик и производство, за да могат да спечелят пари за прехрана.

В доклада се посочва, че пандемията е довела до използване на нови канали и методи от страна на наркотрафикантите, също "тъмен интернет", доставки по пощата и други. И тъй като пандемията предизвика недостиг на силни опиати, хората могат да потърсят по-достъпни пристрастяващи субстанции като алкохол и успокоителни.

Изследването показва, че канабисът е най-употребяваният наркотик през 2018 г. - 192 милиона души по света. В 69 държави в периода 2014-2018 г. повече от половината обвинения за наркотици са свързани с марихуана. Опиатите пък са най-смъртоносният наркотик (регистриран е 71% скок на смъртните случаи през последното десетилетие, включително 92% при жените и 63% при мъжете). Употребата на наркотици се е увеличила по-бързо в развиващите се държави в периода 2000-2018 г. в сравнение с развитите страни. Подрастващите и младите хора са най-големият дял на тези, които вземат наркотици.