27-и ден протести и блокади

В столицата недоволните отново тръгват на шествие от Министерски съвет

Общество
19:19 - 04 Август 2020
3430
27-и ден протести и блокади

27-и ден протести и блокади. Три кръстовища в София остават затворени. Палаткови лагери има на „Орлов мост”, на площад „Независимост” и на Ректората. В столицата и тази вечер недоволните се отправят на шествие от Министерския съвет до „Орлов мост".

Пред Софийския университет вече трето денонощие стои и бусът на майките на деца с увреждания от Системата ни убива. „Той не е спрян да напусне кръстовището.Бусът може да тръгне в каквато иска посока”, заяви комисар Тони Тодоров - зам.-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

Единствените места, през които бусът не може да премине, са блокираните кръстовища, твърдят от полицията. Между палатките се допускат само линейки.

По данни на столичната полиция най-малоброен е бил лагерът в района на „Триъгълника на властта”. Там в нощта срещу вторник са нощували шестима души. Заради вербална агресия към тях, рано сутринта днес се стигнало до арест. „В ранните часове днес имаме задържано лице от женски пол, употребило видимо алкохол. Лицето не е изпълнило полицейско разпореждане в района на Президентството”, посочи комисар Тони Тодоров.

На палатка в „Триъгълника на властта” в последните дни живее и Владимир Генов. Той е обявил гладна стачка, не пиел и вода. „Започнах около 10 часа на 31-ви, в петък. Ще бъда докато мога да продължавам физически. Организаторите казаха, че поне искат да започна да пия вода. Казах, им че няма да стане. Или оставка, или аз няма да прекратя”, каза той.

Снощи, шествието на протестиращите мина през централните улици и булеварди до сградата на Европейската комисия в столицата. Последва шествие до палатковите лагери на Ректората и „Орлов мост”. 

Първо денонощие на блокада с палатков лагер и във Варна. Затворено е пространството пред общината, съобщава Нова тв.

В Старозагорско протестиращи остават вече пети ден на подстъпите към магистрала „Тракия“. Те се опитват да стигнат до аутобана от петък вечерта, но полицията ги спря.