28 души загинаха при две отделни атаки в Пакистан

Свят
17:04 - 16 Юли 2024
722
28 души загинаха при две отделни атаки в Пакистан

В понеделник в Северозападен Пакистан бяха извършени две отделни ислямистки атаки, при които загинаха 28 души, включително 10 военни, здравни работнички и деца, съобщиха военните във вторник. Тези атаки съвпадат с възобновяването на ислямистката военна активност в граничния район с Афганистан, което миналия месец накара правителството да започне впенна операция в региона, предава Ройтерс.

В първия инцидент ислямистки бойци нападнаха военна база в Северозападен Пакистан, убивайки осем служители по сигурността. Атаката започна, когато атентатор-самоубиец се взриви с превозно средство, натоварено с експлозиви, до външната стена на базата. Това позволи на останалите бойци да проникнат в базата. Военните съобщиха, че всички 10 нападатели са били убити.

"Тази своевременна и ефективна реакция предотврати голяма катастрофа и спаси ценни невинни животи", се казва в изявление на военните. Сред загиналите в атаката бяха седем войници и един наемник.

Базата, построена по време на британския колониален период, исторически се използва като плацдарм за антитерористични операции и е заобиколена от жилищни квартали, които бяха разтърсени от силния взрив, съобщиха два местни официални лица пред Ройтерс.

Отговорността за атаката бе поета от групировката "Хафиз Гул Бахадур", която според военните действа от съседен Афганистан за организиране на терористични актове в Пакистан. Говорител на талибанската администрация в Афганистан не отговори незабавно на искането на Ройтерс за коментар.

Исламабад заявява, че последователно е поставял въпроса за трансграничните атаки пред талибанската администрация, която отрича да позволява използването на афганистанска територия за атаки. Проблемът е предизвквал сблъсъци между граничните сили на двете страни.

Във втора, отделна атака, извършена късно в понеделник вечерта, бяха убити петима цивилни, включително две здравни работнички и две деца, при нападение на здравно заведение в окръг Дера Исмаил Хан. Двама войници и трима нападатели бяха убити в последвалите сблъсъци, съобщиха военните. Все още никоя групировка не е поела отговорност за втората атака.

Военните заявиха, че ще предприемат всички необходими мерки срещу тези заплахи, произтичащи от Афганистан. Пакистанските въоръжени сили ще продължат да се борят с ислямистката бунтовническа активност, която застрашава сигурността на региона, заявиха военните.