28 години затвор за джихадист, нападнал ченге с чук

Полицаят е леко ранен, стрелял по нападателя

Новини
19:30 - 14 Октомври 2020
1519
28 години затвор за джихадист, нападнал ченге с чук

Последовател на Ислямска държава, който нападна с чук полицай пред катедралата "Нотр Дам" в Париж, беше осъден на 28 години затвор в сряда.
 
43-годишният Фарид Икен се нахвърлил върху полицейски патрул пред катедралата на 6 юни 2017 г., като викал „това е за Сирия“.
 
Той ударил един с чук по главата, но полицаят, който успял да се наведе, бил само леко ранен и открил огън по нападателя, ранявайки Икен в гърдите.
 
Франция е обект на поредица от джихадистки атаки от 2015 г. насам, отнели над 240 живота, включително и на няколко членове на силите за сигурност.
 
Икен, алжирски гражданин и бивш журналист, прекарал няколко години в Швеция, преди да се премести във Франция през 2014 г., за да учи, отрече каквото и да било намерение да убие полицаите.
 
Той заяви пред съда, че искал да извърши акт на "символично насилие", за да отмъсти за участието на Франция във въздушни удари срещу ИД в сирийския град Рака и иракския град Мосул.
 
Битката за Мосул беше особено кървава, като неправителствени организации изчислиха, че са убити поне 10 000 цивилни.
 
Икен, който се е заклел в лоялност към ИД, заяви по време на процеса, че изпитва чувство на удовлетворение от изпълнението на дълга си към своите „братя мюсюлмани“.