280 лева глоба за отсъствие на общинар от сесия на СОС

Вече и районните кметове ще отговарят на питанията на съветниците

Новини
14:22 - 09 Юли 2020
1178
280 лева глоба за отсъствие на общинар от сесия на СОС

С 280 лева ще олеква джоба на недисциплинираните общински съветници, които отсъстват от заседание на СОС, а при липса на комисия санкцията ще е почти 140 лв. Това предвижда новият правилник за работата, който общинарите обсъждат днес.

В стария правилник също има предвидени санкции, но в новия те стават двойни. Досега за неоснователно отсъствие от комисия се удържаше 5% от месечното възнаграждение на общинския съветник, а от сесия - 10%. С промените в правилника санкциите стават 10% за отсъствие без причина от заседание на комисия и 20% - от сесия. В момента заплатата на общински съветник в София е почти 1400 лв.

Новите правила за работа на СОС, по които се работи от края на миналата година, отново предизвика остър дебат между опозиция и управляващи. Първо близо час съветниците спориха дали правилникът, който е първа точка в дневния ред на днешната сесия,  да бъде разгледан сега или да бъде отложен и да се разсиква на самостоятелна извънредна сесия.

Иначе новите правила въвеждат контрол над работата на районните кметове. Както кмета на София те също ще отговарят на питания на общински съветници. Въвеждането на максимален брой допустими питания на сесия - до 10 към кмета на София и районните кметове обаче също бе обект на спор. Според независимия общински съветник Борис Бонев от "Спаси София" по този начин управляващите "на практика налагат квоти на питанията към кмета и се опитват да ограничат опозицията".

"Новият правилник предвижда на сайта на СОС да се публикуват предварително докладите и проектите за решения, за да може всеки да се запознае с тях. Там ще се публикува и поименно гласуване на общинските съветници за всяко решение, взето на комисия и на сесия. Всички заседания ще се излъчват онлайн в реално време. Докладите ще се публикуват в машинно четим формат", обясни Силвия Христова от ГЕРБ, която бе начело на работната група, разработила новите правила за работа на СОС.

Според тях вече всеки общински съветник, включително и тези, които не са част от политическа група, ще могат да бъдат избирани за зам.-председатели на СОС. Подобно намерение да влезе в ръководството на СОС, за да има право да присъства на председателски съвет, изрази още в началото на мандата Борис Бонев.

Дава се и възможност гражданите да присъстват на сесията на СОС. Това става възможно, когато част от дневния ред е точка, предложена от гражданин.