29 души в дом за умствено изостанали в Шумен с COVID-19

Деветимата заразени от персонала са поставени под карантина и са по домовете си

Новини
16:44 - 28 Октомври 2020
605
29 души в дом за умствено изостанали в Шумен с COVID-19

Положителни проби за коронавирус са дали 29 души от Дома за пълнолетни с умствена изостаналот в с. Лозево край Шумен, съобщи в сряда РЗИ. 20 от тях са потребители на социални услуги в дома, деветима са от персонала.

Социалното заведение се намира на обособена територия извън чертите на населените места между Шумен и отдалеченото на 8 километра село Лозево. В ДПЛУИ към момента живеят 85 души. Предвид на здравословното им състояние и спецификата на заболяванията им при тях е трудно да се обяснят ограничителни мерки, които трябва да се спазват.

"Част от потребителите и персонала са безсимптомни, а другите прекарват заболяването леко." - съобщи заместник-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова. Тя допълни, че е създадена необходимата организация за работа, за да не се нарушава ежедневната грижа за потребителите.

На останалата част от домуващите и работещите също са направени изследвания, резултатите от които се очаква да станат ясни по-късно през деня в сряда или в четвъртък.

Деветимата заразени от персонала са поставени под карантина и са по домовете си. Общо 51 души, основно от медицински сестри, социални работници и санитари обгрижват настанените в дома 85 мъже с умствена изостаналост.

В сряда обявеният брой на новозаразените в Шуменско, вписани в Единния информационен портал е 95 души. Най-много - 50 са в община Шумен, възрастта им е от 6 до 72 години. Децата с положителни проби в областта са седем. Те са ученици в СУ  в СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Смядово, и шуменските СУ „Сава Доброплодни“, ПМГ „Нанчо Попович“ и ПЕГ "Н.Й.Вапцаров" Шумен, едно от децата посещава детска градина.