29 убити при ареста на Ел Чапо-младши (ШОК ВИДЕО)

Шестмесечната операция по наблюдение за залавянето на Овидио е била проведена с подкрепата на САЩ

Свят
20:11 - 06 Януари 2023
39150
29 убити при ареста на Ел Чапо-младши (ШОК ВИДЕО)

Двадесет и девет души са били убити при ареста на сина на мексиканския наркобос "Ел Чапо", съобщи Би Би Си. Овидио Гусман-Лопес, за когото се твърди, че е поел бившия картел на баща си, беше заловен в Кулиакан и откаран със самолет в Мексико Сити в четвъртък.

По време на ареста на 32-годишния мъж са убити 10 войници и 19 заподозрени, казаха официални лица.

Като отмъщение разярени членове на бандата поставиха блокади по пътищата, подпалиха превозни средства и атакуваха местно летище.

Още 35 военни бяха ранени и 21 въоръжени мъже бяха арестувани, съобщи министърът на отбраната Луис Кресенсио Сандовал на пресконференция в петък.

Гусман-Лопес, с прякор "Мишката", е обвинен, че ръководи фракция на прословутия картел "Синалоа" на баща си. Това е една от най-големите организации за трафик на наркотици в света.

Баща му, Хоакин "Ел Чапо" Гусман, излежава доживотна присъда в САЩ, след като беше признат за виновен през 2019 г. в трафик на наркотици и пране на пари. Неговият процес разкри някои брутални подробности за това как действат мексиканските наркокартели. Шестмесечната операция по наблюдение за залавянето на "Мишката" е била проведена с подкрепата на САЩ.