29 юни - Международен ден на Малкия принц

Култура
13:40 - 29 Юни 2020
8446
29 юни - Международен ден на Малкия принц

Верни почитатели от цял свят на френския писател Антоан дьо Сент Екзюпери вече много години се опитват да наложат 29 юни за Световен ден на Малкия принц. Инициативата възниква през 2011 г. в Ню Йорк. Това не е случайно, защото през 1942 г. пилотът пише на един дъх в един нюйоркски хотел знаменития си философски разказ „Малкият принц”. Инициативата в крайна сметка успява и днес за пръв път се чества Световния ден на Малкия принц. А денят не е избран случайно, тъй като на 29 юни е роден Екзюпери, а днес се честват и 120 години от рождението му.

От 2014 г. инициативата е подета и във Франция, където малки и големи се събират на този ден и четат откъси от книгата. Две години по-късно – през 2016-а,  Денят на Малкия принц започва да се чества и в Китай.   

В България певецът Марио Кирчев създаде „Фейсбук” група, в която кани всички почитателите на Малкия принц да отбележат този ден.

„На 29.06.2020 г. за първи път ще се празнува официалният Ден на Малкия принц! Във Франция празникът набира популярност, но любителите на книгата в България също са много, затова нека го разпространим и у нас! 

За да почетем празника, на 29.06.2020 г. от 20:00 ч. ще споделим с вас различни видеа - литературно четене на любимите ни части от книгата "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери, актьорски превъплъщения, както и споделени мисли и мнения върху това вълшебно произведение”, призовава Кирчев в социалната мрежа. 

„Малкият принц“ няма аналог в световната литература. Поетичният философски разказ съдържа дълбоки и идеалистични мисли за живота, любовта и смъртта. Писана е по лични преживявания и е илюстрирана с  рисунки, които са включени в повечето издания. Авторът споделя мислите си за безумията на човечеството и простите мъдрости, които възрастните забравят, когато пораснат. „Малкият принц“ е преведен на 180 езика и продаден в повече от 50 милиона копия по цял свят, има много адаптации за опера, театър и кино.

Екзюпери е  автор и на книгите „Нощен полет“,  „Земя на хората“, "Боен пилот", "Южната поща", "Писмо до един заложник" и др. Те са вдъхновени от жизнения му път на пилот.