296 милиона души по света взимат наркотици

Хората, които посягат към дрогата, са се увеличили с 23% за 10 години

Новини
13:09 - 26 Юни 2023
1041
296 милиона души по света взимат наркотици

За десет години броят на хората в света, които взимат наркотици, е нараснал с една четвърт, сочат данните на ООН. Между 2011-а и 2021-а година те са се увеличили от 240 милиона на 296, което е ръст от 23 процента.

Само около половината от този ръст може да се обясни с нарастването на световното население. Същевременно броят на хората с наркозависимости или произтичащи от дроги заболявания се е увеличил за тези десет години с 45 процента до 39,5 милиона.

Службата на ООН за борба срещу наркотиците и престъпността изразява особено голяма тревога във връзка с разпространението на синтетични дроги като метамфетамин, амфетамин, фентанил, както и много нови субстанции.

Но повечето случаи на пристрастяване и заболявания все така се дължат на опиоидите - естествените опиати и техните изкуствени варианти като например канабис.

Почти 70 процента от 128 000 починали поради консумация на дрога през 2019-а година са консумирали опиоиди, посочват експертите.

Украйна и Афганистан привличат вниманието

Във връзка със синтетичните дроги Службата на ООН за борба срещу наркотиците и престъпността наблюдава особено внимателно положението в Украйна, където

в годината преди войната властите затвориха 79 лаборатории за производство на амфетамин - най-голямото количество в световен мащаб.

След руската инвазия в началото на 2022-а година броят на конфискациите на синтетични наркотици в Украйна се е увеличил, а пазарът на такива вещества в съседните държави е нараснал, съобщи главната анализаторка на службата Анджела Ме.

В Афганистан пък се наблюдават признаци на спад в добива на опиум заради забраната, наложена от талибаните. Но това би могло да стане причина за "преориентация към производството на синтетични дроги", посочват от ООН. И в момента Афганистан е не само най-важният износител на опиум в световен мащаб, но е и един от основните производители на метамфетамин, известен и като кристалмет.