3/4 от българите не се чувстват застрашени от COVID-19

Анкетираните не се страхуват от смъртен изход след инфектиране, твърдят изследователите

Общество
11:50 - 20 Март 2020
1278
3/4 от българите не се чувстват застрашени от COVID-19

76% от българите не се оценяват като застрашени или в рискова група от заразяване с коронавирус. Близо 12% виждат себе си като много силно застрашени. 

Това показват данните от онлайн изследване, проведено от Институт за психично здраве и развитие – България „Информираност и реакции към пандемична здравна криза“. 

В същото време тревожността, напрежението, объркването и страха сред българите, свързани с вероятността от инфектиране и с очакването на финансови затруднения в резултат от пандемията от коронавирус се повишават. 

Заедно с негативните преживявания обаче се отчитат и прояви на съпричастост и облекчение от въведените мерки.

Анкетираните не се страхуват от смъртен изход след инфектиране, твърдят изследователите.

Дори в пандемична обстановка, хората проявяват страх повече към болести като рак, ХИВ/СПИН, инфаркт/инсулт. Приемат коронавируса като толкова плашещ, колкото проявите на депресия и два пъти по-малко плашещ от психичните болести.

72% от изследваните заявяват, че са били добре информирани за понятието и характера на явлението „пандемия“ още преди актуалното ѝ развитие.

Половината от хората свидетелстват за леко до силно напрежение, когато четат или се запознават със здравна и/или демографска информация относно характеристиките и влиянието на пандемията.

Според участниците в анкетата 44% от населението на България ще бъде инфектирано от вируса.

90% от хората споделят, че са много добре запознати с предпазните мерки, които се взимат по време на вирусната пандемия. По-малко от 2% споделят, че са слабо запознати.

Над 90% от хората са готови да носят маска, дори и ако бъдат силно социално изолирани от другите. 
67% от всички изследвани категорично не изпитват страх от умиране, ако бъдат инфектирани.