3 г. условно за моторист от Стамболийски, убил най-добрия си приятел

При инцидента Петър Пенсов се движил със 107 км/час при ограничение 30

Крими
21:58 - 31 Януари 2024
3322
3 г. условно за моторист от Стамболийски, убил най-добрия си приятел

Близо 4 години, след като уби най-близкия си приятел при катастрофа с мотор, 30-годишният Петър Пенсов от Стамболийски ходи с патерици, преживял е 7 операции, предстоят му още 3 и е пенсионер по болест със 75 на сто нетрудпоспособност. Той призна вината си за инцидента и поиска съкратено съдебно следствие. "Много съжалявам. Георги ми беше приятел", каза той пред Пловдивския окръжен съд.

Пенсов имал книжка с категории В и М, но не и А. Въпреки това се сдобил с мотоциклет "Кавазаки". Около 18,30 ч. на 25 април 2020 г. качил на мотора приятеля си Георги Коев, който бил без каска, и потеглили към кръговото кръстовище Орта хан. По същия път се движел и водачът на товарен автомобил "Фиат Скудо" Кънчо Начев, който преминал моста над река Марица и започнал да завива наляво, макар че тази маневра е забранена на това място. 

Пенсов карал мотоциклета със 107 км/час при ограничение 30 и когато видял фиата, не успял да избегне удара. Блъснал се в задната част на товарния автомобил, Георги паднал от мотора и се ударил в метална ограда на пътя. Други шофьори подали сигнал на телефон 112, но когато пристигнал лекарският екип, Георги Коев бил вече мъртъв. Петър Пенсов бил ранен тежко.

Решението на съдия Иван Бонев е 3 години условно с изпитателен срок от 60 месеца, водачът остава и без книжка за 3 години. Защитата на Пенсов няма да обжалва присъдата.