3 г. условно за шофьор с фалшива книжка , прегазил паднал моторист

Инцидентът е станал край Пловдив

Новини
13:10 - 11 Януари 2021
1044
3 г. условно за шофьор с фалшива книжка, прегазил паднал моторист

С условна присъда от 3 г. лишаване от свобода се отърва асеновградчанин за шофиране с подправена книжка и причиняване на смърт по непредпазливост на моторист.

Наказанието бе поставено от пловдивския окръжен съд, където Димитър Иванов призна вината си и поиска съкратен процес без разпит на свидетели. По закон тогава присъдата се намаля с една трета.

"При налагане на наказанието надделя аргументът, че починалият е карал мотора си със 135 км/ч на една гума и не е имал правоспособност да го управлява", каза съдията Петко Минев, след като прочете решението си. И предупреди Иванов, че ако продължи да кара без книжка, ще лежи излежи в затвора въпросните 3 г.

Според събраните доказателства в периода от 2014 до 2019 г. асеновградчанинът се е движел с фалшива турска книжка. Пласирал с бус дребни стоки и храни по панаири и събори.

На фаталната дата 9 август 2019 г. управлявал "Форд Транзит" по пътя Пловдив-Асеновград. Бил заедно с жена си. По същото време на платното лежал в безсъзнание мотористът Ерол Мехмед, който минути по-рано паднал от мощната си машина. 

Обвинението твърди, че заради несъобразена скорост Иванов не успял да спре и минал с микробуса си върху Мехмед, вследствие на което той издъхнал. Водачът на форда избягал от местопроизшествието, но бил издирен от полицията.

"Смешното и парадоксалното е, че в продължение на 6 г.  Иванов няколко пъти се е легитимирал с фалшивата книжка и дори е бил глобяван за дребно нарушение", заяви в пледоарията си прокурорът Тодор Павлов. Той подчерта, че след прегазването шофьорът на буса реално не е имал възможност да окаже помощ на агонизиращия моторист, но е бил задължен да спре. Представителят на държавното обвинение посочи, че Иванов неколкократно е осъждан. Последния път е било през 2011 г., когато е хванат без книжка.

"Падането на пътя на Ерол Мехмед се дължи на негово нарушение - движел се е с превишена скорост. Той също не е правоспособен водач и е имал меко казано хулиганско поведение на пътя", каза прокурорът.

Адвокат Кирил Николов, който представляваше близък на жертвата, посочи, че причината за смъртта е прегазването, а не падането. Защитникът смята, че Иванов не е избягал съзнателно от местопроизшествието. От разпита на съпругата му станало ясно, че те така и не са разбрали през какво са минали.

Николов не пропусна обаче да отбележи, че виновният водач не изразява разкаяние в залата. 

Съдията Петко Минев се ядоса, след като на въпроса му дали съжалява за случилото се, Иванов му отговори фамилиарно: "Да, да, моля ти се".

"Ти на гроба му отиде ли? При близките на тоя човек ходи ли?", попита съдията и получи отрицателен отговор.

Защитникът на шофьора - адвокат Ивайло Вражилов, се опита да оправдае клиента си, че бил неграмотен и не чувал, затова реагирал така.

"И с начално образование да си ще разбереш, когато е умрял друг човек по твоя вина ", не се съгласи Минев.

В крайна сметка водачът на буса успя да каже в последната си дума, че не е видял падналия моторист. По думите му било тъмно, а и пред него имало други три коли и затова не разбрал за тялото на платното.