3 г. затвор за шофьор, прегазил лекар пред болница във Варна

По време на инцидента водачът е карал със 113 км/ч

Общество
16:17 - 17 Ноември 2021
1895
3 г. затвор за шофьор, прегазил лекар пред болница във Варна

Върховният касационен съд потвърди ефективна присъда за причиняване смъртта на лекар при пътен инцидент във Варна, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура. Върховната инстанция не промени постановеното от Апелативния съд наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години.

На 12 август 2015 г. пред входа на УМБАЛ „Света Марина“, мъжът блъснал 62-годишния лекар от болничното заведение, който отивал на работа.

В хода на разследването се установило, че младият мъж управлявал автомобила си със скорост значително по-висока от максимално разрешената. Със 113 км/ч той навлязъл в лентата, предназначена за ляв завой и за влизане в лечебното заведение, рязко завил волана наляво и дръпнал ръчната спирачка. Загубил контрол върху колата, тя се завъртяла, качила се на тротоара и ударила пешеходец, който се движел там.

Условната присъда, наложена от първоинстанционния съд, е протестирана от прокуратурата. В съдебното заседание, представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че вместо като млад водач да прояви повече внимание, да съобрази движението на множество автомобили и пешеходци в района, Г.Г. подходил неразумно и предприел рискови действия.

След анализ на всички доказателства, въззивната инстанция отмени освобождаването на подсъдимия от изтърпяване на наказанието и измени присъдата, решавайки той да бъде ефективно лишен от свобода.