3 години условно за таксиджия, убил пешеходец, докато отива на сватба в Лом

Общество
16:16 - 17 Октомври 2024
980
3 години условно за таксиджия, убил пешеходец, докато отива на сватба в Лом

Окръжен съд – Монтана призна за виновен подсъдимия А. Б. Ш. за причинена по непредпазливост смърт при шофиране и му наложи наказание 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което се отлага с изпитателен срок от 5 години. Съдът лиши А. Б. Ш. и от правото да управлява кола за срок от пет години.

През август 2022 г. подсъдимият А. Б. Ш. (с чисто съдебно минало) работел като шофьор във фирма за таксиметрови услуги и на 20-ти, около 21:10 ч. в Лом, клиент наел таксито - лек автомобил "Хюндай Лантра" (собственост на В. М. Н. от Лом), за да бъде откаран до кв. „Хумата" в крайдунавския град.

По пътя до там минал по ул. „Дългошевско шосе" и забелязал, че в заведение на същата улица се провежда сватбено тържество. След като оставил своя клиент и потеглил на обратно по същия маршрут, часът бил около 21:30, когато с таксиметровия си автомобил приближавал мястото на тържеството. Въпреки това подсъдимият управлявал МПС-то със 70 км/ч вместо с разрешените 50 км/ч, с което нарушил правило за движение по пътищата, движейки се с превишена скорост в населено място.

В същия момент К. В. М. – гост на тържеството, се намирал на пътното платно и поради превишената скорост на движение А. Б. Ш. не го видял навреме и го блъснал с предната част на автомобила. Шофьорът спрял, уверил се, че пешеходецът е жив и веднага се обадил на 112.

Тогава от заведението излезли много хора, които нападнали шофьора, затова той се отдалечил от мястото на произшествието до пристигането на полицейския патрул. При проверката на място, полицаите не са установили употреба на алкохол или други забранени вещества.

Екип на „Спешна медицинска помощ" транспортирал пострадалия до МБАЛ – Лом, където лекарите се опитали да спасят живота му, но на следващата сутрин той починал от раните си.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок.