3-годишен мечок яде патици и кучета в с. Давидково

Любопитно
09:01 - 24 Октомври 2020
5032
3-годишен мечок яде патици и кучета в с. Давидково

Малък мечок редовно влиза в имоти в банското село Давидково без никакъв страх от хората, за да яде патици и кучета. Мечокът вече четири пъти за три месеца е нанасял щети само в имота на семейството на кметицата Севда Чолакова.

Нейната дъщеря, Татяна Чолакова, отглежда пернати, част от които вече са станали жертва на мечока. Къщата ни е в горния край на селото и мечокът вече четири пъти се разхожда под прозорците ни нощем, започнахме да не спим и да мятаме пиратки, за да се спасим от ново нападение, тъй като макар и малък, гризе дървени талпи като солети, не го спира и поцинкована мрежа, предаде smolyan.bgvesti.net.

Първо намерихме кучето си пребито в канала, а друго куче от махалата изчезна. Нападна и разби клетката за пъдпъдъци и после клетката за патици. 7 патици е изял дотук, останали са ни три, а те са селектирана порода.

Тази нощ дойде към 2 часа, всички животни се изпокриха, настана пълна тишина и се чу как пукат съчки под краката му. Изгонихме го с пиратки, но много бавно си отиде, не го е страх от нас въобще. Много се притесняваме от ново нападение, макар и малък, мечока е загубил страх от хората, а имаме малко дете", каза Таня Чолакова.

Пред вратата на сградата те са сложили електропастир от 6000 волта, но в останалата част на имота няма електропастир. Повечето хора не можем да си позволим такава скъпа инвестиции в електропастир за целия имот, казва Чолакова. В понеделник Групата за бързо реагиране към РИОСВ -Смолян е направила оглед на щетите от предпоследното влизане в имота на Чолакова и е установила, че наистина има следи от мечка на възраст около 3 години.

Заради топлото време мечките още не са заспали зимен сън и в семейството се притесняват от още нападения. Те настояват да се вземат мерки за прогонване на животното от населеното място. От всички краища на селото съобщават за влизане на мечка в имотите им, има следи, което означава, че мечката пак ще идва и трябва да бъде прогонена, казва Чолакова.

ДГС-Славейно има разрешение за отстрел на опасна мечка, тъй като има нападения и от големи мечки. От Давидково, обаче, настояват малкият мечок да не бъде убит, а прогонен.