3 мегаминистерства ще възстановяват Франция

Президентът и новият му премиер Жан Кастекс поставят фокуса върху справянето със социалните и икономическите последици от пандемията

Новини
13:53 - 07 Юли 2020
2171
3 мегаминистерства ще възстановяват Франция

Франция създава три по-мощни министерства, които ще застанат начело на възстановяването от кризата с коронавируса. Това става в момент, когато Еманюел Макрон се опитва да придаде нов облик на президентското си управление по-малко от две години преди следващите избори за държавен глава, на които може би ще се яви за преизбиране.

Разместванията в кабинета бяха извършени само броени дни, след като избирателите наказаха Макрон и партията му на местните избори. От промените става видно, че президентът и новият му премиер Жан Кастекс поставят фокуса върху справянето със социалните и икономическите последици от пандемията и темата за опазването на околната среда.

През 2017 г. 42-годишният Макрон дойде на власт с обещанието да намали корпоративното облагане и да облекчи регулациите, чрез което да създаде икокономически растеж и работни места и същевременно да предпази най-уязвимите категории от населението. Но най-тежката икономическа депресия от десетилетия изяде някои от трудно постигнатите му икономически успехи и му остави само 21 месеца да убеди избирателите, че реформите му ще направят живота им по-добър.

В навечерието на правителствените промени Макрон заяви, че и занапред крайъгълен камък на политиката му ще бъдат предизборните му обещания от 2017 г. Но, както обясни той, те трябва "да бъдат адаптирани към международната нестабилност и кризата, през която преминаваме: трябва да бъде очертан нов път".

Политическите противници на Макрон заклеймиха тези размествания като козметични промени, които няма да донесат "новия път", който той обещава.

Брюно Льо Мер, който по време на националната карантина прекара доста време в усилия да предпази от потъване някои от компаниите-флагмани на френската икономика и да спаси работни места, остава начело на министерството на финансите. Именно на това ведомство се пада задачата да изведе Франция от икономическия спад и за тази цел бюджетът на държавата сега е поставен под пълния му контрол.

Елизабет Борн ще поеме ръководството на подсиленото министерство на труда и социалната политика точно когато депресията заличава постиженията по отношение на заетостта. Макрон иска ново начало в отношенията със синдикатите и избирателите след вълните на протести.

Борн, която прокара промени във френските железници въпреки съпротивата на профсъюзите, сега ще бъде човекът, на когото се възлага задачата да доведе докрай чувствителната пенсионна реформа.

ПО-ЗЕЛЕНА ПОЛИТИКА ЛИ ЩЕ СЕ ВОДИ?

Седмица, след като Зелените установиха контрол над някои от най-големите градове във Франция, включително Лион и Бордо, утвърждавайки се като реален политически фактор, Макрон назначи бившия еколог Барбара Помпили за министър на околната среда.

Ведомството на Помпили ще отговаря за енергетиката и жилищното строителство в контекста на желанието на Макрон да постави по-голямо ударение върху зелената политика, която да стане двигател на икономическото възстановяване и да осигури устойчиво бъдеще на компании като "Ер Франс" и "Рено".

През 2018 г. тя беше председател на парламентарна комисия, изготвила критичен към френската ядрена енергетика доклад.

Високопоставен източник от държавната електрическа компания Е Де Еф определи назначението й като катастрофа за сектора.

Френското представителство на "Гринйнпийс" обаче изрази скептицизъм доколко Помпили ще има реално влияние върху политиката по опазването на околната среда.

Президентски съветник заяви, че ключовата дума по отношение на основните икономически досиета ще бъде "приемственост", знак, че Макрон няма да завива наляво и ще се стреми да консолидира твърдото си ядро от десноцентристки избиратели преди изборите през 2022 г.

Назначаването за премиер на Кастекс, сравнително неизвестен висш държавен служител, беше прието от противниците на президента като сигнал, че Макрон възнамерява преди изборите да си върне пълния контрол над управленската политика.

Те заявиха, че промените далеч не са това преоткриване, което е обещал френският президент.

"Това са безцелни размествания", каза пред телевизия БФМ Алексис Корбиер, депутат от крайнолявата партия "Непокорна Франция". "Нека бъдем честни, това е пътна карта за още от същото", добави той.