3% от хората в Англия и Уелс се определят като ЛГБТ

Въпросите за сексуалната ориентация и половата идентичност са били доброволни при преброяването през 2021 г.

Любопитно
15:39 - 06 Януари 2023
2697
3% от хората в Англия и Уелс се определят като ЛГБТ

Около 3% от хората в Англия и Уелс на възраст над 16 години се идентифицират като лесбийки, гейове или бисексуални, според данните от преброяването през 2021 г., публикувани в петък, предава Ройтерс.

Преброяването през 2021 г. беше първото във Великобритания, което включваше въпрос за сексуалната ориентация на хората и резултатите като цяло съответстват на предишни, по-малки проучвания.

Преброяването, проведено от британската Служба за национална статистика (ONS), за първи път постави въпрос и за полова идентичност на хората. Около 262 000 души - 0,5% от тези на 16 или повече години - са отговорили,

че полът, с който се идентифицират, е различен от пола им, регистриран при раждането, обобщи статистическата служба.

Въпросите за сексуалната ориентация и полова идентичност са били доброволни, като 7,5% от хората са отказали да отговорят за своята сексуална ориентация, докато 6,0% не са отговорили на въпроса за полова идентичност.

Като цяло 43,4 милиона души в Англия и Уелс са заявили, че са "хетеросексуални", докато

1,5 милиона - 3,2% от населението на възраст над 16 години - се идентифицират като гейове или лесбийки, бисексуални или други.

Около 1,5% от хората са декларирали, че са гейове или лесбийки, а 1,3% - бисексуални. Други 0,3% са отбелязали „друга сексуална ориентация“, две трети от които са се определили като пансексуални.

Що се отнася до полова идентичност, 262 000 души на възраст 16 или повече години са отговорили, че са от различен пол от пола, с който са били регистрирани при раждането, каза ONS.

От тях 48 000 са заявили, че сега се идентифицират като транс мъж, 48 000 - като транс жена, 30 000 са заявили, че не са бинарни, и 18 000 - че имат друга полова идентичност, добавят от ONS.

ONS определя транс мъж като човек, който се идентифицира като мъж, но е регистриран като жена при раждането, докато транс жените са регистрирани като мъже при раждането, но сега се идентифицират като жени.

Данните от преброяването за Великобритания като цяло все още не са налични, тъй като Шотландия забави провеждането на преброяването с една година поради пандемията от COVID-19.

Предишно годишно проучване в Обединеното кралство, проведено от ONS, показа, че през 2020 г. 3,8% от хората са идентифицирани като гейове или лесбийки, бисексуални или други,

спрямо 1,9% през 2014 г., когато еднополовите бракове бяха разрешени за първи път в Англия и Уелс.

Това проучване също даде разбивки на сексуалната ориентация по възраст, пол и етническа принадлежност - показвайки, наред с други неща, че

по-младите хора са много по-склонни да се идентифицират като лесбийки, гейове или бисексуални.

Сексът между мъже на възраст над 21 години е легализиран в Англия и Уелс през 1967 г. Възрастта за съгласие е намалена на 18 години през 1994 г. и на 16 години - същата като при хетеросексуалните връзки - през 2000 г.

Данните от преброяването за сексуалната ориентация по възраст ще бъдат публикувани на 25 януари, а допълнителни подробности ще бъдат представени по-късно през годината.