3 военни хеликоптера гасят пожари

Търсят се 100 огнеборци

У нас
18:38 - 29 Май 2019
2530
3 военни хеликоптера гасят пожари

3 военни хеликоптера са в готовност да гасят горски пожари това лято. Текат срещи с ръководствата на горските стопанства в страната, за да се уточни разпределението на силите. В момента в центровете на дирекцията в страната се обучават 300 души, които до края на годината трябва да се влеят в редиците на огнеборците. До две седмици ще бъде обявен и конкурс за назначаване на нови 100 служители.

"Ако всичко това приключи до средата на следващата година, недостигът на кадри ще бъде преодолян", уверен е шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов. Вече е в сила нов европейски механизъм за оказване на междудържавна помощ при големи пожари, каза той.

По думите му няколко европейски страни са гарантирали 6 летателни средства, готови във всеки момент да бъдат пренасочени за оказване на съдействие. Досега редът беше държавата, която има нужда, да се обръща към ЕК, а комисията да пита дали има някой готов да помогне, обясни Николов. Според него новият механизъм позволява координационният център на ЕК сам да взема решения и да насочва осигурените самолети и хеликоптери.

България кандидатства през Еврокомисията за сертификат, че разполага с подготвен отряд пожарникари, които при нужда да бъдат изпращани на помощ.