30 бона заплата за киберченге №1 Явор Колев

Любопитно
17:50 - 04 Декември 2020
13064
30 бона заплата за киберченге №1 Явор Колев

Топченгето и бивш шеф на "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев отскоро е в частния сектор, след като през лятото напусна полицейската си работа. Преди десетина дни той стана шеф на защитата на интелектуалната собственост в мобилния оператор А1. Служители от компанията, пожелали анонимност споделиха, че култовият полицай взима рекордна директорска заплата във фирмата от порядъка на 30 000 лева на месец.

Това до голяма степен разсейва слуховете, че Колев е подал оставка заради официално публикуваните СРС-та с разговори на Васил Божков, с журналиста Огнян Стефанов и депутата Александър Паунов, както се предполагаше в началото. Изглежда Явор просто е получил предложение, на което не е могъл да откаже.

Световна практика е висши полицейски служители след края на кариерата си в редиците на закона да заемат скъпоплатени длъжности в могъщи корпорации, където помагат като консултатни по сигурността. А по всяка вероятност Колев се е забавил с трансфера в А1 заради подписаните в ГДБОП декларации за конфиденциалност и конфликт на интереси.

Официално шефът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП не посочи причина за напускането на високия пост. Той сподели пред Lupa.bg лаконично, че иска да си почине известно време.

Като началник в ГДБОП Колев ръководеше шумни акции. Една от тях бе срещу сайта "Читанка" през 2010 г., когато бяха иззети сървърите. Впоследствие държавата бе осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради тази операция.

Освен позициите му в ГДБОП и комисията по хазарта Колев бе национален координатор по киберсигурност към министерския съвет и ръководеше националната контактна точка за високотехнологични престъпления към Съвета на Европа, както и единната точка за контакт на българските правоохранителни органи с най-популярните социални мрежи, посочват още от А1. Изпълнителният директор на компанията Александър Димитров посочва, че в последните години те са се траснформирали от посредник, осигуряващ преносната мрежа в медийна компания, която предлага "ексклузивно съдържане и телевизионни услуги".

"Ние трябва да се грижим за нашето съдържание и да следим за неговото законно разпространение. Радвам се, че Явор Колев прие да поеме тази роля в А1. Той е международен експерт по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността, с доказан опит в сферата на защитата на авторските права в телекомуникациите и софтуерното пиратство", заяви той.