30 години без Краля (СНИМКИ+ВИДЕО)

Култура
22:22 - 24 Ноември 2021
10608
30 години без Краля (СНИМКИ+ВИДЕО)

"О, аз не съм създаден за рая! Не, не искам да отида в него. Адът е много по-добра възможност. Представете си всички онези интересни хора, които човек може да срещне там". Това са думи на един от най-великите музиканти - фронтменът на Queen Фреди Меркюри. На 24 ноември 1991 г. той си отиде от този свят, покосен от СПИН. Музиката, която ни остави ще живее вечно.

"Аз съм просто музикална проститутка, скъпи мой. Няма да бъда рок звезда. Ще бъда легенда. Роматик съм, но наистина изграждам стена около себе си, така че е трудно на хората да влязат и да опознаят истинското ми аз. Обличам се убийствено, но с вкус. Не е концерт, това което гледате, а модно шоу!", са част от други негови интересни мисли.

Фреди, който наричаше себе Краля, смяташе, че мелодиите му превъзхождат текстовете. "Винаги съм знаел, че съм звезда. А сега вече и останалата част от света се съгласи с мен. Аз няма да бъда рок звезда. Аз ще бъда легенда", казваше още Краля от Queen.

"Парите не могат да купят щастие, но, по дяволите, могат да ти го донесат! Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и спечелих милиони. Той обаче ми попречи да намеря единственото нещо, от което всички се нуждаем – една любяща, трайна връзка. За мен любовта е като руска рулетка."

Истинското име на Фреди Меркюри е Фарук Булсара. Той е роден на 5 септември 1946 г. в Занзибар. Израства в Индия, а на 17 години емигрира със семейството си в Лондон. Там се запознава с китариста Брайън Мей и барабаниста Роджър Тейлър, като първоначално им помага по време на турнета. Малко по-късно започва да композира и изпълнява собствени песни в различни групи.

През първите години "Queen" са принудени да се задоволяват с минимални успехи. През 1975 обаче те успяват да направят истински удар - при това с оперна пародия. И днес "Bohemian Rhapsody" си остава най-известната песен на групата. Тя носи на четиримата музиканти безброй отличия и е първият им хит, стигнал до първото място в музикалните класации.

Седмици наред албумът "A Night at the Opera" заема първото място в британските чартове - както и почти всички следващи албуми на "Queen". Музикантите пробиват и в САЩ, където също оглавяват различни класации. "Queen" се превръщат в една от най-успешните групи на всички времена. Четиримата тръгват на турнета, а билетите за концертите им винаги са разпродадени.

През 1987 г. заедно с оперната дива Монсерат Кабайе Фреди Меркюри записва баладата "Барселона". Те имат две съвместни участия - и двата пъти обаче на плейбек. Всъщност испанската оперна певица изпълнява тази песен на живо един-единствен път: придружавана от видеозапис на Фреди на финала на Шампионската лига в Барселона през 1999.

Фреди Меркюри пази личния си живот в тайна. След като се разделя с приятелката си Мери Остин, пред която признава, че е хомосексуален, вокалът на "Queen" има няколко връзки с мъже. През 1980-те години из хомосексуалните среди започва да се разпространява вирусът на СПИН.

Никой не знае кога точно Фреди Меркюри е разбрал, че е болен от СПИН. Първоначално той запазва диагнозата в тайна и продължава с пълни сили да пише нови и нови песни. На пазара излиза албумът "Miracle", а сред феновете започва да се разнася слухът, че "Queen" са пред разпадане. Те обаче грешат.

Последната публична проява на Фреди Меркюри е през февруари 1990 г. при връчването на Британските музикални награди, където получава "Почетната награда за изключителни постижения в британската музика". Краля е значително отслабнал и доста сдържан по време на церемонията. Макар че всички знаят, че нещо не е наред, той самият не иска и да чуе за това. През 1991 "Queen" издават албума "Innuendo".

Само два месеца преди смъртта си, Меркюри записва големия хит „Шоуто трябва да продължи”. Песента е много трудна, а състоянието му е вече критично. Затова Брайън Мей предлага той да запише вокалите. Фреди обаче отказва, влиза в студиото и го прави перфектно от първия път. 

Ден преди смъртта си, Фреди Меркюри съобщава, че е болен от СПИН и така слага край на спекулациите относно здравословното си състояние: "Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване."

Певецът умира на 24 ноември 1991 г. от пневмония. Той е само на 45 години. Завещава част от богатството и дома си в Лондон на дългогодишната си приятелка Мери Остин, до днес нейна собственост. Останалия дял оставя на сестра си и на част от домашния си персонал.

За да почетат паметта на легендарния певец през април 1992 г. на стадион "Уембли" се организира концерт в негова чест пред 72 000 души, като в него вземат участие световни звезди. Концертът е включен в книгата на Гинес като "Най-големият бенефисен концерт за рок звезда". Наблюдаван е по телевизията от над 1,2 милиарда зрители по целия свят и са спечелени над 20 млн. лири, дарени за благотворителност към СПИН фондации.

През 1996 на едно от любимите му места - в швейцарския град Монтрьо, е издигната негова статуя. Обложката на албума "Made in Heaven", издаден след смъртта му, изобразява гърба на статуята на фона на Женевското езеро.

Фреди го няма, но Шоуто трябва да продължи...