30 години по-късно: Дават апартаменти на Неукротимите лъвове

Героите на Камерун от Световното първенство в Италия`90 ще получат обещаното

Спорт
14:52 - 13 Август 2020
2014
30 години по-късно: Дават апартаменти на Неукротимите лъвове

Героите от националния отбор на Камерун, участник на Световното първенство в Италия през 1990 година, най-после ще си получат обещаното - апартаменти. Макар и 30 години по-късно. На Апенините Неукротимите лъвове се представиха повече от прекрасно - достигнаха до четвъртфиналите, където отпаднаха от Англия след продължения и дузпа в 105-ата минута, реализирана от Гари Линекер за 3:2.

Преди това Камерун излезе като лидер в групата след победи над Аржентина с 1:0 и Румъния с 2:1. На четвъртфиналите африканците отстраниха Колумбия с 2:1 след продължения.

След края на Мондиал`90 тогавашният президент на Камерун обещава на всички футболисти премия - жилище в столицата. Това обещание обаче остава някъде заключено в шкафовете и до преди няколко дни бе тотално забравено.

След първенството в Министерството е изпратен списък с 44 имена, а не с 22-мата играчи, които бяха в състава през това време. В очакване на поправката се сменя управлението на държавата и с това обещанието си остава само обещание.

През месец юни тази година президентът на Асоциацията на бившите футболисти Бертин Ебвеле повдига въпроса с писмо до президента Пол Бия. Бия незабавно задвижи процедурата и се съгласи да даде наградата, независимо от 30-годишната забавяне.

Не всички обаче ще се възползват от привилегията. Трима от знаменития отбор на Камерун вече не са сред живите - Луи Пол Мхеде, Бенжамин Масинг, а преди броени дни издъхна и Стивън Татау, който бе капитан на този отбор.

"Писахме на президента Бия на 9 юни по случай 30-годишнината от победата ни над Аржентина на стадион "Джузепе Меаца". Много сме щастливи, че той се съгласи да спази обещанието на държавата години по-късно", казва Ебевеле.

Един от най-известните футболисти на Камерун от това време е Роже Мила, който е пътуващ посланик на спорта в Камерун.