30 нови болни у нас от COVID-19 за последните часове (ВИДЕО)

Общо 142 души в България са с коронавирус, трима са излекувани

Актуални новини
08:10 - 21 Март 2020 (обновена)
7417
30 нови болни у нас от COVID-19 за последните часове (ВИДЕО)

30 нови болни от коронавирус са установени у нас за последните часове, обяви тази сутрин в 8 часа ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Така общият брой на официално заболелите е 142 души.

Началникът на ВМА уточни, че се разширява географията на заболелите, като вече има случай на коронавирус и в Шумен, който е постипъл в инфекциозното отделение на местната болница с грипоподобни симптоми. Той идва от Банско. Четирима са заразените в Добрич.

От 142 заболели 84 са мъже и 58 са жените, като в процентно отношение това означава 59 към 41, угочни ген. Мутафчийски. Общо трима са починали.

Добрата новина е, че трима пациенти вече са излекувани. Пациентка от София ще бъде изписана, както и тези в Плевен. Те ще бъдат освободени с 30 дни болничен лист и няма да имат право да напускат домовете си. По-голямата част от пациентите се лекуват в домашни условия. Състоянието им е от леко до средно тежко, уточни ген. Мутафчийски.

„Във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани. Ако е необходимо, това ще се случи. Останалите пациенти са в средно тежко положение с двустранни пневмонии“, обясни Мутафчийски. В „Пирогов“ продължава да е критично състоянието на пациент, който е интубиран. В другите болници няма пациенти, които да са в много тежко състояние. Пациентът във Велико Търново е с двустранна бронхопневмония без белези на дихателна недостатъчност. Ако се развие такава, ще бъдат взети мерки.

Средната възраст на болните е 42 години. Най-младият е на 4 години, а най-възрастният - на 81.

Смъртността у нас, причинена от коронавируса, на база на тези данни е 2,1 %.

Началникът на ВМА показа защитни шлемове, препоръчителни при манипулация на пациенти, заразени с коронавирус - интубация, промивка на тръбите, взимане на проби. Тези шлемове са дефицитни.

Защитните шлемове се произвеждат у нас. Те ще се произвеждат по 200 бройки на ден. Вече се работи с тях в „Пирогов“ и ВМА. Веднага щом има нови количестав, ще бъдат разпределени приоритетно в болниците, където има настанени пациенти с коронавирус. Работи се и в насока за произвеждането на защитни очила.