30% от новите водопроводни тръби на Перник вече са положени

Полагат се паралелно на стария водопровод и не се налага спиране на водата

Новини
12:15 - 10 Юни 2020
2039
30% от новите водопроводни тръби на Перник вече са положени

Близо 30% от новите водопроводни тръби в Перник вече са положени. Финансирането е по линия на отпуснатите от правителството в края на миналата година 35 млн. лева за справяне с водната криза, а реконструкцията е възложена на три от водещите фирми в сектора, съобщава БНР.

Реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа е в ход. Ще бъдат подменени около 56 километра водопроводи на територията на града. Новите тръби са от високоустойчив материал. Полагат се паралелно на стария водопровод и не се налага спиране на водата, каза кметът Станислав Владимиров. Изключение е улица „Пирдоп”, която е по-тясна и с много подпорни стени:

„Там не можаха да използват паралелно полагане на водопровода без да спират водата и това е единствената улица, където хората имат затруднения с водоподаването. Ще трябва да го изтърпим, това е за доброто на всички. Навсякъде другаде фирмите използват в по-голямата част от участъците „къртицата”, нарушава се много малко пътната настилка, има по-малка запрашаемост и същевременно по-малко трудности при водоподаването”, каза Станислав Владимиров.

Темповете на строителство са добри. Започна подмяната на тръбите и във високите части на града. От три дни е затворена за ремонт и една от централните улици „Кракра”, уточни кметът:

"В квартал „Църква” приключи, на двете големи улици в „Изток” се работи с достатъчно добро темпо, така че влизаме засега в сроковете. Фирмите правят разчет евентуално малко да им удължим срока заради  коронавируса, но пак в рамките на тази година”.