300 000 в Одеса остават на тъмно

Руснаците искат да изтощят украинците в трудните зимни дни, заяви шефът на военната администрация

Новини
19:09 - 11 Декември 2022
1743
300 000 в Одеса остават на тъмно

Около 300 000 жители на украинската Одеска област все още нямат електричество след руската атака срещу енергийната инфраструктура, извършена на 10 декември.

"Очакваме значително подобрение на ситуацията утре. Това е тежко изпитание, но всеки ще трябва да го издържи".

Това написа в Telegram началникът на регионалната военна администрация на Одеса Максим Марченко, цитиран от "Укринформ".

Той добави, че сега целите на руснаците стават очевидни за всички.  Русия иска да изтощи украинците в трудния зимен период в Одеска област Властите по-рано предупредиха, че областта може да остане на тъмно и в продължение на 2-3 месеца.

Отделът за енергийна оперативна готовност и ефективност на Одеската областна администрация заяви, че възстановяването на енергийните съоръжения може да отнеме повече време, отколкото в предишни случаи след руския обстрел.

В събота вечерта при атака с дрон камикадзе срещу енергийната инфраструктура в Одеска област хиляди хора останаха без електричество, съобщи оперативното командване на Юг.

В обръщението си към украинците тази нощ президентът Володимир Зеленски заяви, че 1,5 милиона жители на Одеска област са без електрозахранване. Ключовият момент днес е енергийният сектор, заяви президентът. Според него освен в Одеса най-тежко е положението в Лвов, Виница, Киев, Тернопол, Суми, Закарпатието, Житомир и Хмелницки регион, а и в Киев.