300 хиляди малки фирми от днес купуват ток от свободния пазар

Актуални новини
10:59 - 01 Октомври 2020
1347
300 хиляди малки фирми от днес купуват ток от свободния пазар

Всички близо 300 хиляди микро и малки фирми от днес купуват ток от свободния пазар. Те трябваше да изберат своя нов доставчик и да сключат договор с него, като се споразумеят за условията и цените, по които ще им продават електроенергията.

Потребителите, които не са направили това, ще бъдат прехвърлени към досегашните си електроразпределителни дружества и за тях ще се прилагат типови договори, одобрени от регулатора, съобщава БНР. Типовият договор е със срок на действие от първи октомври 2020 до 30 юни 2021 и може да бъде прекрактен във всеки един момент от страна на клиента. Междувременно остава опцията за избор на друг доставчик.

В момента на свободния пазар има огромна конкуренция - над 50 доставчика. Към настоящия момент на регулирания пазар на ток от днес остават само битовите потребители.

Едва 15 на сто от малките фирми обаче имат вече подписани договори за доставки на ток. "Процедурата стартира доста вяло като информационна кампания, фирмите имаха много малко време да се ориентират и да направят информиран избор", коментира пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Практически е невъзможно в един кратък, тримесечен срок, да се случи масово излизане на пазара на такъв брой фирми. Фактически заложеният срок е една година, подчерта Иванов. „И да разсъждаваме в рамките на тази една година какво и как трябва да се направи, така че фирмите да получат услуга, а не главоболия. Този тримесечен срок за мен няма функционален смисъл.“

Антон Иванов препоръча фирмите да се огледат на пазара на ток, за да не сключат в бързината договор за по-скъп ток. Малките и микро фирмите трябва да внимават за условията на прекратяване на договора, както и за какъв период се отнася предложената им цена.