300-метров трибагреник за 3 март в Стара Загора

По повод националния празник общината организира паметното шествие „За Свободата... Да развеем българското знаме!“

Новини
14:54 - 06 Февруари 2023
1713
300-метров трибагреник за 3 март в Стара Загора

По повод националния празник на Република България - 3 март, за шеста година община Стара Загора организира паметното шествие „За Свободата... Да развеем българското знаме!“ с 300-метров български трибареник.

Това съобщи за БТА заместник-кметът Милена Желева. Тя припомни, че първото издание на празничното шествие се проведе през 2015 година. Шествието тръгва от центъра на града – от площада пред общината, и достига до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. 

Програмата започва в 9:00 часа с молебен за България, който ще бъде отслужен от свещеници от старозагорска епархия в Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

В 10:15 часа, едновременно пред всеки паметник, посветен на 3-и март в града, ще бъдат поставени венци и цветя,

а ритуалът за издигане на националното знаме на Република България, знамето на Европейския съюз и знамето на община Стара Загора ще бъде от 10:30 часа на площада пред местната администрация. Веднага след това паметното шествие ще поеме своя път към Мемориалния комплекс.

„Това са три километра, които се изминават пеш, преминавайки през целия център на града и стигайки до емблематичното място за старозагорци“, допълни Желева и обясни, че там ще започне и празнична програма с концерт на Петя Панева и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. Малко по-късно през деня – от 16:00 часа, на площада пред община Стара Загора Народно читалище „Настроение – 2017“ ще започне традиционната си инициатива „Пробуждане с хоро“.

Тази година отново жителите и гостите на Стара Загора ще имат възможността да се включат в носенето на 300-метровата светиня.

“През първите години на провеждането на Паметното шествие само военни носеха знамето, защото нашите основни притеснения бяха част от него да не падне на земята.

Но още от 2016 година много деца и възрастни хора започнаха да се хващат за знамето. След това решихме между военните да оставяме достатъчно място, за да има възможност всеки, който желае, да носи българския трикольор на ръце“, каза още тя.

На 3 март Регионалният исторически музей и Художествената галерия в града ще работят с вход свободен за посетителите си.

Ресорният заместник-кмет подчерта че „в началото на януари беше готова програмата за отбелязване на националния празник. Тя беше спусната до всички туроператори и туристически агенции, защото 3 март тази година се пада в петък и ще има възможност хората да си направят „дълъг уикенд“. Постарали сме се да изпълним със съдържание и трите почивни дни в нашия град“, обясни още тя. 

На 4 март, в съботния ден, ще се проведат традиционните маскарадни кукерски игри в Стара Загора. През последните три години те не се провеждаха, но сега те ще бъдат възстановени. Мястото, където ще се проведат, е Античният форум „Августа Траяна“. „Над 500 са участниците, които до момента са се записали - и като индивидуални участници, и като групи. Ще бъде празник, на който ще гоним злото и ще наричаме за здраве. Това е изключително атрактивно събитие, което привлича гости не само от България, но и от чужбина“, каза още Милена Желева.

В неделния ден, на 5 март, Туристическият информационен център към община Стара Загора е подготвил безплатния градски тур „Парковете разказват своите истории“. Това ще даде възможност на всички гости от цялата страна да се възползват и да научат нещо, което е малко известно за Града на липите.