300 населени места са без транспорт

Предстои 20% поскъпване на билетите, обяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи

Новини
12:17 - 27 Юни 2022
3177
300 населени места са без транспорт

Увеличението на цените на толтаксите - промените в толсистемата, нейния обхват и цена, бе гласувано преди вота на доверие. Правителството подкрепи една корупционна схема, предложена от МРРБ. От месеци алармираме, че парите от толтаксите се крадат и ги няма. Ще видим докъде ще стигнат тези корупционни практики.

Това заяви пред БНТ Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. 

Запитана как са изчислили 20% поскъпване на билетите, тя отговори, че кумулативно цената се формира от цената на горивата. Ние не можем да издържим без подкрепа на държавата, а държава няма.

В крайна сметка тази цена се формира от транспортните услуги. Този хляб, за да стигне до магазина, има формиране и на цената и от транспорт, обясни тя.

„Не превозвачите, а българските граждани ще платят сметката. От 1 юли има увеличение на толсистемата, по-голямата част от колегите ще увеличат цените си от тогава. Има договори за транспортните услуги за автобусите, може би от 1 август ще бъдат завишени цените по второкласната пътна мрежа, предстои да видим какво ще се случи“, каза Милтенова. 

По думите ѝ най-тежко е положението на транспортните фирми, които извършват превози в страната. Ние напомпваме инфлацията, не помагаме превозвачите да подобрят услугата си, бе отказано да има отстъпки на цената за километри, обясни тя.

Проблемът не е в това дали ще продължим да сме превозвачи. Въпросът е кой ще превозва тези хора, когато този транспорт не може да се самоиздържа, тези превозвачи нямат избор, обясни тя.

Може би вече 300 населени места сега са без транспорт, отделно са населените места с транспорт само 2-3 пъти седмично. Проблемът се задълбочава, каза Милтенова.

Винаги има отлив на пътници, когато цената се увеличава. Учениците ползват абонаментни карти. Винаги, когато работим с администрацията

Всичко беше прах в очите на хората и лъжи. Сега ще убедят всички, че от 1 юли ще плащаме много повече за хляба, млякото. Битката загуби българският народ за това, че няма правителство, което да милее за народа. Поискали сме среща с Корнелия Нинова, цените на стоките и услугите са в нейния ресор, допълни Милтенова.