300% повече случая на морбили от началото на 2019 г.

В Мадагаскар е обявена епидемия от дребна шарка

Актуални новини
19:05 - 15 Април 2019
3076
300% повече случая на морбили от началото на 2019 г.

Случаите на морбили са нараснали с 300% за първите три месеца от 2019 г., алармира Световната здравна организация. За този период са констатирани 112 163 случая на дребна шарка, което е четири пъти повече в сравнение с 28 124 случая година по-рано. Данните са въз основа на предварителен анализ на Световната здравна организация, получени от 163 страни, а прогнозата е цифрата да нарасне след преглеждането на абсолютно всички доклади.

Според изнесената информация най-голяма е смъртността при децата в ранна възраст. Дребната шарка може да убие дете ил ида го направи инвалид за цял живот. Заболяването е вирусно и се предава по въздушно-капков път. Симптомите наподобяват грип - висока температура, главоболие, кихане и кашляне. След това се появяват червени пъпчици. Инфекцията срива имунитета и се появяват усложнения като отит, пневмония, бронхит, енцефалит. Случаи на заболяването са регистрирани по цял свят. СЗО призова за по-добра ваксинация.

"През последните месеци се забелязват случаи и в страни, където ваксиниране е налично, включително и в САЩ, Израел, Тайланд и Тунис, като заболяването се е разпространило сред групи неваксинирани хора", се казва в доклада на СЗО. Случаи на заболяването са установени в още редица страни като Грузия, Украйна, Казахстан, Етиопия, Судан. Броят на случаите на дребна шарка в Африка е нараснал със 700%.

По-рано беше обявена епидемия от морбили в Мадагаскар. Починалите от септември 2018 г. насам са повече от 1200 души, най-вече под 15-годишна възраст, а заболелите наброяват близо 120 000. Епидемичният взрив е най-тежкият от десетилетия в островната държава, коментират запознати.