3000 домакинства в Димитровград преминават на еко отопление

Подменят старите печки по проект за 7,5 млн. лв.

Новини
15:37 - 28 Март 2019
2837
3000 домакинства в Димитровград преминават на еко отопление

Между 2500 и 3000 домакинства в община Димитровград ще могат да сменят старите си печки на твърдо гориво и да преминат на щадящо околната среда отопление, съобщи кметът на общината Иво Димов на сесия на общинския съвет днес.

Повод за изявлението е било изискването за одобрение от страна на общинския съвет за кандидатстване по проекта на стойност 7 555 396 лева, в рамките на който се предвижда смяна на отоплителните уреди с такива на газ, електричество или пелети и биомаса. Органът на местното самоуправление единодушно е подкрепил инициативата, информира БТА.

Община Димитровград е единствена, която не е център на област и е сред 7-те предвидени за реализиране на такъв проект български общини, е подчертал Димов. По негови думи интересът към програмата е много голям. Изпълнението на мерките ще се реализира на два етапа. Първият е подготовка на инвестиционните мерки и избор на консултантска фирма, е обяснил кметът.

През следващия етап, който трябва окончателно да приключи до края на 2023 г., ще се извърши същинската подмяна на уредите за стационарно отопление, предвижда проектът.