3000-годишен меч е открит в Германия

Не е използван в битка

Мистика
18:05 - 05 Октомври 2024
4221
3000-годишен меч е открит в Германия

Археолози, разкопаващи гробище в германския град Ньордлинген в Южна Бавария, откриха меч на повече от 3000 години. Арте фактът е в изключително добро състояние. Мечът има осмоъгълна бронзова дръжка, излята върху острието, което според редактора на Live Science Лаура Гегел е направено от няколко квалифицирани ковачи от онова време. Известно е, че мечове от този тип са правени само в два региона: единият близо до мястото на разкопките в Южна Германия, а другият в Северна Германия и Дания.

Въпреки възрастта си, мечът практически не показва следи от износване, което показва, че може да не е бил използван в битка. Археолозите обаче отбелязват, че центърът на тежестта му го прави подходящ за използване като истинско оръжие.

Бронзовите мечове се появяват за първи път около 1600 г. пр.н.е. и са използвани до около 600 г. сл. Хр. Изследователите смятат, че баварският артефакт е създаден през 1400 г. пр.н.е.

Мечовете от бронзовата епоха са доста редки и често са били крадени през хилядолетията. Въпреки това археолозите вече са откривали подобни мечове в погребения в цяла Европа, включително богато украсен бронзов меч с дръжка от слонова кост и злато, намерен по време на разкопки в Гърция през 2015 г.

Мечът е намерен заедно с различни артефакти от бронзовата епоха и останките на трима души - мъж, жена и дете - които са били погребани приблизително по едно и също време. Изследователите все още не знаят как са били свързани или дали са били свързани.

Мечът и погребението все още трябва да бъдат изследвани, за да могат археолозите да класифицират по-точно тази находка, казва Матиас Пфейл, ръководител на службата за защита на паметниците. Той обаче отбеляза, че състоянието на меча е „извънредно“. „Находка като тази е много рядка“, добавя той.