3000 шофьори останаха без работа преди Коледа

Фалира най-големият превозвач в Северна Америка - Celadon. Фирмата управляваше 3300 камиона и 10 хиляди ремаркета

Актуални новини
16:45 - 17 Декември 2019
12213
3000 шофьори останаха без работа преди Коледа

Транспортната компания Celadon от Индиана, САЩ, с близо 4000 служители подаде заявление за фалит и прекрати всички операции. Лошата вест идва броени дни, след като двама бивши служители бяха обвинени в схема за счетоводни измами. С банкрута 3000 шофьори останаха без работа преди Коледа, като се очаква още 500 административни работници да загубят службата си.

„Celadon има значителни разходи, свързани с федералното разследване на схемата за измами, а също така има натрупан дълг и "огромни предизвикателства" в индустрията, която е в период на криза“, поясни главният изпълнителен директор Пол Свиндланд.

В заявлението за фалит се посочват активи за $427 милиона и $391 милиона дълг.

Като друга причина за фалита на компанията се посочва дългата стачка в General Motors, един от големите клиенти на Celadon.

Celadon бяха най-големият международен превозвач в  Северна Америка с 3 300 камиона и 10 000 ремаркета. Компанията е създадена през 1985 година и първоначално е имала 50 камиона и 100 ремаркета на лизинг.

Общо около 640 транспортни фирми са обявили фалит през първата половина на тази година, най-вече поради сериозния спад в обема на товарите, който продължава почти година.

Cummins of Columbus, Indiana, най-големият производител на двигатели за камиони, наскоро също обяви, че освобождава 2000 работници.

Добрата новина за шофьорите на Celadon (и най-вече за тези, които са опитни и карат безопасно) е че ще намерят бързо нова работа, тъй като конкурентите на бившата им компания са по петите им и като цяло има недостиг на добри шофьори в Trucking индустрията.