32 нови "очи" ни следят на Женския пазар (СНИМКИ)

Повишават сигурността в имигрантския район, 60 хиляди души дневно минават покрай сергиите

Общество
19:15 - 12 Юни 2019
4284
32 нови "очи" ни следят на Женския пазар (СНИМКИ)

32 нови камери ще помагат за сигурността на Женския пазар в София. Те ще заработят до около седмица. Така общият им брой ще стане 64, с което пазарът ще се превърне в най-добре охранявания в града. Те ще бъдат в частта между ул. „Кирил и Методий“ и бул. „Сливница“.

60 хиляди души на ден посещават Женския пазар, а туристите са около 500 дневно. Заетостта на търговските маси в момента е около 84%, което е ръст с повече от 10% за последната година.

В зоната до Женския пазар се намират множество магазини, фризьорски салони, кафенета, заведения за бързо хранене и други търговски обекти, популярни сред граждани от страните от Близкия Изток. От 2013 г. насам в района над Женския пазар често се виждат имигранти. В околните сгради и хостели многократно бяха откривани и нелегално пребиваващи у нас.

Неслучайно карето между джамията, Женския пазар, ул. "Пиротска" и Лъвов мост си спечели прозвището "Малкия Бейрут" или "Малкия Дамаск".

Изпълнителният директор на „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитров коментира днес, че поставянето на нови модерни камери ще повиши сигурността на гражданите на пазара. "Знаете че открихме офис на 3-о РУ, така че основните ни грижи – да има сигурност на хората в тази зона ние изпълняваме на високо ниво. Офисът на трето районно е до нашия център за виденаблюдение. Реакцията е възможна за няколко секунди ние да информираме колегите и ако някой е извършил престъпление да бъде заловен преди да е напуснал територията на пазара", заяви Димитров.

Днес бяха показани и новите контейнери за боклук, като върху тях има специални надписи от рода на: "Моля, не оставайте торби извън контейнера."

Столичани се скептично отбелязаха, че районът е пълен с неграмотни представители на малцинствата, които или не владеят изобщо български, или говорят български, но не могат да четат и пишат, така че от тези любезни надписи няма да има голяма файда.


На Женския пазар днес бяха открити и новите чешми.


До месец ще заработи и специално мобилно приложения с виртуална туристическа обиколка на пазарното пространство, с актуална информация за всеки търговски обект, ресторант или кафене.


Снимки: Агнес Методиева