3,4 г. затвор за ученика, убил студентка в катастрофа в Шумен

Присъдата на Жечко Кюркчиев е намалена заради признаване на вината

Актуални новини
15:24 - 15 Юни 2023
3059
3,4 г. затвор за ученика, убил студентка в катастрофа в Шумен

Окръжният съд в Шумен призна за виновен 19-годишния Жечко Кюркчиев, подсъдим за жестоката катастрофа, при която загина 22-годишната Светомира Станчева. Присъдата на младежа е 3 години и 4 месеца в затвор при първоначален общ режим, като наказанието бе намалено с една трета, тъй като процесът бе по съкратеното съдебно следствие след пълно признаване на вина. 

Катастрофата стана на 28 септември м.г. на кръгово кръстовище на булевард "Цар Симеон Велики" в Шумен. Според данните на прокуратурата 18-годишният тогава ученик е управлявал джипа със 103 км/ч. Колата, шофирана от Светомира, бе блъсната и преобърната от джипа. 22-годишната студентка издъхна от тежките си травми, а нейната спътничка бе настанена за лечение в местната болница.

Прокуратурата и частното обвинение поискаха на днешното второ заседание по делото ефективна присъда за подсъдимия Жечко. В последната си дума пред магистратите младежът каза единствено: "Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си".

Прокурор Василена Атанасова от Софийска градска прокуратура и адвокат Борислав Борисов, представляващ конституираните като частни обвинители роднини на Светомира, настояха за 6 години "лишаване от свобода". Така, заради редукцията, предвидена за дела, водени по реда на съкратеното съдебно следствие, присъдата ще спадне до 4 години "лишаване от свобода", отбелязаха двамата юристи.

Адвокатът на обвиняемия Ивайло Йорданов пък поиска на Кюркчиев да бъде наложено наказание под минимума, с отложено изтърпяване. В пледоарията си защитникът заяви, че по отношение на подзащитния му Кюркчиев има най-малко 6 смекчаващи вината обстоятелства. Йорданов добави, че Жечко Кюркчиев е млад човек, с чисто досие, отличен успех в училище, приет е да следва в университет във Варна и не би следвало да му отнемат шансовете да се развива. Подчерта, че подсъдимият се разкайва, взел си е поуките и "никога повече в живота си няма да кара кола с превишена скорост".