34 години след Чернобил: Радиация ли удари генерал Мутафчийски?

Актуални новини
00:40 - 21 Април 2020
13964
34 години след Чернобил: Радиация ли удари генерал Мутафчийски?

34 години след аварията в Чернобилската атомна централа в Украйна на 26 април 1986 г., българските институции дадоха извънреден среднощен брифинг в Министерския съвет, посветен на Чернобил. Слава Богу темата не бе избухване на АЕЦ, а на пожар край злополучната централа в Чернобил. Но на “Дондуков” 1 се говореше за радиация. Тема достатъчно сериозна и всяваща страх и паника сред хората и навяваща мисли за онзи Чернобил преди три десетилетия, когато авторитарната власт в България криеше ужасяващите последици от атомната авария. 

Брифингът в София на иначе празничния 20 април в 23 часа, бе ръководен от шефа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. В пресконференцията участваха началникът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Медиите научиха буквално минути преди 23 часа за извънредния брифинг в МС на тема "Радиация от Чернобил."

По време на прякото излъчване по националните телевизии се появи странно наслагане на образите на главните действащи лица в брифинга.


Радиация сякаш удари извънредния брифинг, след като почти през цялото време образите на тв екрана станаха двойни, после тройни и потреперваха. Тази странна картина се видя по всички телевизии, които излъчват пряко сигнала, който подава БНТ.

"Лошият сигнал е предизвикан от технически проблем на една от камерите. Работи се по отстраняване на проблема. Утре БНТ ще пусне обяснение какво точно се е случило и ще се извини на всички, както е редно", казаха от "Сан Стефано" 29.

Брифингите в Министерския съвет се заснемат с две камери на БНТ, като обществената медия подава сигнал до всички телевизии. Така е от началото на извънредното положение, като това е решение на Министерския съвет. Затова и лошият образ бе видян от зрителите на всички телевизии.

Иначе генерал Венцислав Мутафчийски обясни неочакваната си поява в странния час 23,00 часа с множество слухове в социалните мрежи за евентуална опасност, надвиснала над България във връзка с пожара, който гори от една седмица в Украйна в областта на Чернобилската атомна електроцентрала. Шефът на оперативния щаб обясни, че брифингът е и заради слуховете, че заради промяната на времето - североизточен вятър и валежи - радиация може да достигне до нашата територия и това да заплаши здравето на хората в България.

Както е известно темата "Чернобил" е особено болезнена за цяла Европа. Аварията през 1986 г. предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в днешните Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души бяха евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

От радиационното замърсяване най-тежко пострадва Беларус, следвана от Украйна и Русия. Около 14,4% (29 900 km2) от територията на Беларус е замърсена с 37 – 185 kBq/m2. В България са замърсени 4,3% (4800 km2) от територията със същите концентрации. Разпространението на радиоактивните прахове зависи от метеорологичните условия и голяма част от тях падат из места с голяма надморска височина (като Алпите). Поради високата концентрация на радиация около централата след аварията, гората в околността придобива червен цвят и умира, поради което тя е наречена „Червената гора“. Някои животни също загиват или спират да се размножават.

Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата, обяви на брифинга главен комисар Николай Николов. Той уточни, че пожарът вече е погасен. Пожарите в района на Чернобил, започнали на 4 април, са угасени от 70 часа насам, обясни комисар Николов. 

"Стойностите на радиационния гама фон, измерен от националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване, са в нормалните за страната граници. А именно - 0,08 до 0,40 микросиверта за час. Постовете за наблюдение на радиационната обстановка са разположени на територията на цялата страна - 29 станции. Към тях се включват още десетки точки. Наблюдаваме ситуацията и сме във връзка с нашите колеги от Молдова, Украйна и Румъния, каза още шефът на пожарната.

"Знаем какво става - няма никаква опасност към момента", увери главен комисар Николов.

Проф. Христомир Брънзов от НИМХ заяви, че въздушният пренос е от Украйна към България, но системата показва, че няма да има никакви промени в естествения радиационен фон. Това, което ще пристигне с въздушните маси е толкова малко, че не може да бъде отчетено, каза директорът на НИМХ.

Единствено не стана ясно защо извънредният брифинг бе воден от ген. Венцислав Мутафчийски, който е началник на оперативния щаб за борба с коронавируса и реално не отговаря за радиационното замърсяване и за прогнозата за времето.