34 ранени в Павлоград при снощните ракетни удари

Новини
12:58 - 01 Май 2023
2276
34 ранени в Павлоград при снощните ракетни удари

Русия изстреля втори за последните дни голям ракетен залп по Украйна в ранните часове на днешния ден. Нанесени са щети по сгради, а най-малко 34 души в източния град Павлоград са ранени; ракетите обаче не успяха да поразят Киев, съобщиха украинските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Сирените за въздушна тревога започнаха да вият в 03:45 ч. и бяха последвани от шум от взривове, докато ракетите бяха прехващани от украинската противовъздушна отбрана, предаде БТА.

Изстреляни са общо 18 ракети от Мурманска област и района на Каспийско море, а 15 от тях са свалени, заяви главнокомандващият украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни.

Ръководителят на Киевската градска военна администрация Сергий Попко каза, че всички изстреляни по столицата ракети са били свалени, включително и неуточнен брой дронове. Той не даде повече подробности, но добави, че по-късно ще има повече информация.

Ударът беше нанесен след петъчното изстрелване на над 20 крилати ракети и два дрона с експлозиви по Украйна, при което за пръв път от близо два месеца беше атакуван и Киев.

При нападението в петък руските сили поразиха жилищна сграда в Уман, град на около 215 км южно от столицата, при което загинаха 21 души, включително три деца.

При днешната атака ракети поразиха Павлоград в източната Днепропетровска област и раниха 34 души, включително пет деца, според Сергий Лисак, ръководител на Днепропетровския областен съвет.

По града са изстреляни седем ракети, "една част са били прехванати", но други поразиха промишлено предприятие и предизвикаха пожар, а също и жилищен квартал, където пострадаха 19 многоетажни жилищни сгради, 25 частни дома и шест училища и пет магазина, каза той.

От началото на близо 15-месечения конфликт Москва често нанася удари с ракети с голям обсег и често пъти поразява безразборно цивилни райони, отбелязва Асошиейтед прес.

Украйна наскоро получи доставки на американски ракети "Пейтриът", с които да подобри противоракетната си отбрана, но не е ясно дали те са били използвани при отразяването на тазсутрешната атака.

Украйна освен това попълва механизираните си бригади с бронирана техника, предоставена от западните съюзници, които обучават нейни военнослужещи и ѝ изпращат и боеприпаси, докато на този фон тя се подготвя за очаквано пролетно контранастъпление.

В събота два украински дрона поразиха руско нефтохранилище в Крим при поредното нападение срещу анексирания полуостров, отново на фона на подготовката за контраофанзивата. Президентът Володимир Зеленски заяви в интервю миналата седмица, че при предстоящото контранастъпление страната му ще се опита да си върне Крим, който Русия анексира през 2014 г.