34 зони по Черноморието заплашени от потоп

Общество
13:50 - 24 Април 2023
2276
34 зони по Черноморието заплашени от потоп

В проекта на Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) в Черноморския район са определени 34 застрашени зони, съобщи днес началникът на Басейнова дирекция във Варна Явор Димитров. В крайморския град той представи документа на среща, събрала представители на общински и областни администрации, „ВиК“-дружества, Военноморските сили, „Напоителни системи“, службата за пожарна безопасност.

Определените зони са застрашени от речни, морски или дъждовни наводнения, уточни Димитров. По думите му във Варненско най-рискови са районите около реките Провадийска и Камчия, както и в ниските части на Варненския залив. В Бургаско също са определени зони около реките, както и в близост до морето.

Проектът на ПУРН, заедно с карти на заплахите, е публикуван на страницата на дирекцията и може да се правят предложения за корекции по него, каза още Димитров. След това ще бъде разработена програма от мерки за превенция на наводненията, както и за справяне с щетите, при настъпване на евентуални проблеми. По думите на Димитров ПУРН трябва да е готов до края на тази година, като стремежът е да бъде съчетан с Плана за управление на речните басейни, за да има синхрон между двата документа.

Актуализацията на ПУРН е за периода 2022-2027 г. и се осъществява в рамките на проект, финансиран по оперативната програма „Околна среда“. Бенефициент е дирекция „Управление на водите“ в Министерството на околната среда и водите в партньорство с четирите басейнови дирекции за управление на водите в страната.