37 години от проехтяването на: "Аз съм на върха, на върха съм!"

Нещо за четене
12:23 - 20 Април 2021
2818
37 години от проехтяването на: "Аз съм на върха, на върха съм!"

Годините се нижат една след друга, но подвигът на легендарният български алпинист Христо Проданов няма как да бъде забравен или да избледнее. На днешната дата - 20 април, но през 1984 година, Проданов става първият българин, покорил Еверест.

"Аз съм на върха, на върха съм!" - Христо Проданов изрича тези думи, когато развява българското знаме на най-високия връх на Земята.

Минути по-късно световните осведомителни агенции ще разпространят като мълния: “Катманду, 20 април. Днес 41-годишният български инженер Христо Проданов покори най-високият връх на планетата – Еверест. Това е първият човек изкачил върха по западната му стена, без да използва кислороден апарат.”

Той изкачва Еверест – 8848 м и завинаги остава в историята като първият българин, стъпил на най-високата точка на планетата, първият човек в света направил това през април, четвъртият в света изкачил се сам.

Христо Проданов е и първият български алпинист, стъпил на осемхилядник – връх Лхотце (8516 m), през 1981 г.

Загива, спускайки се обратно към базовия лагер на 22 април. Посмъртно е награден с орден и почетното звание „Герой на Народна република България“. Христо Проданов е 155-ият алпинист, изкачил се на Еверест. Той е 13-ят, направил изкачване без кислород, и първият, изкачил се по Западния гребен без кислород.