38 000 евро глоба за датски вестник заради карикатура на Малката русалка

Изданието трябва да плати на ищците всички съдебни разноски

Новини
17:59 - 27 Ноември 2020
2642
38 000 евро глоба за датски вестник заради карикатура на Малката русалка

Окръжният съд в Копенхаген задължи вестник "Berlingske" да плати глоба от 285 000 крони (ок. 38 000 евро – бел.ред.) заради публикувана карикатура на Малката русалка. Според мотивите на съда, тя е оскърбителна за паметника на героинята от едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, който е един от основните символи на датската столица. Може

Карикатурата е публикувана през април миналата година в рамките на провежданите тогава политически дебати.

Делото срещу изданието започна по инициатива на роднини на автора на паметника – скулптура Едвард Ериксен. Според тях, карикатурата, на която русалката е представена като зомби с червени очи и надпис „Злото в Дания”, представлява нарушение на наследените авторски права.

Съдът прие мотива, че карикатурата има голяма прилика със статуята на Ериксен и затова не може да я третира като оригинално произведение. Освен това така се демонизирал образът на русалката.

"Очевидно по този начин русалката се асоциира с политически идеи, десен ексремизъм и зло", се казва в публикуваното решение на съда.

Освен глобата, изданието трябва да плати на ищците всички съдебни разноски.

Главният редактор на вестника Том Енсен не е съгласен с твърдението, че карикатурата на русалката има прилика с паметника и заяви, че е изненадан от размера на глобата.

Освен за карикатурата, вестникът е глобен и заради снимка на русалката с маска за лице, публикувана през април в разгара на епидемията от коронавирус.