38-годишният Чех се завърна в игра

Новини
12:08 - 15 Декември 2020
1543
38-годишният Чех се завърна в игра

Петър Чех се завърна в игра в дербито във Висша лига 2 между Челси U23 и Тотнъм U23. Не всичко премина по план за ветерана, който е и спортен директор в клуба. За последно 38-годишният вратар игра за Арсенал при поражението от Челси във финала на Лига Европа през май 2019 година.

Чех изненадващо бе картотекиран в състава на Челси за настоящия сезон, а през последния месец се включи активно и в тренировъчния процес на тима.

Той бе картотекиран като четвърти вратар на „сините“ след Едуар Менди, Кепа Арисабалага и Уили Кабайеро.

Той направи шокиращо завръщане за отбора U23 в дербито срещу Тотнъм, в понеделник вечер на Кингсмидоу.

Мачът започна кошмарно за Чех, тъй като след негова грешка се стигна до ъглов удар за „шпорите“, от който те поведоха в резултата. Тотнъм удвои своята преднина в 17-ата минута.

Челси успя да реализира забележително завръщане през второто полувреме и да стигне до победата с 3:2.

Завръщането на Чех отбеляза поредното малко вероятно събитие по време на пандемията от коронавирус и е резултат от няколко странни ситуации в клуба.

Лукас Бергстрьом е част от юношеските отбори на Челси, но от клуба прецениха, че не трябва да рискуват с неговото пускане в игра във втори мач в рамките на три дни. Негова резерва обикновено е Карло Зигер, но хърватинът е част от балона на първия отбор на „Стамфорд Бридж“. Смята се, че Франк Лампард държи Зигер да продължи да работи под негово ръководство и напълно да избегне неприятностите при тестване.

Чех също е част от затворената среда около първия отбор на Челси, но беше предпочетен да участва в мача.

Петер Чех проведе голяма част от кариерата си в Челси. За лондончани той игра от 2004 до 2015 г. и завоюва 15 трофея, сред тях четири титли в Премиършип и една в Шампионската лига. През последните години чехът бе футболист на Арсенал.

Чех е рекордьор по сухи мрежи във Висшата лига с 202 на името си – единственият страж в историята на надпреварата, който е с над 200. Дейвид Джеймс го следва със 169, а Марк Шварцер има 151. Откакто дебютира за Челси през 2004, Чех изигра 443 мача във Висшата лига – само Джеймс (572), Шварцер (514), Шей Гивън (451) и Брад Фридъл (450) имат повече във висшия футболен ешелон на Англия от създаването му през 1992.