38,69 % от 80 000 социалисти изтичали до урните до обед

50 жалби и сигнали за нарушения разгледа червената ЦИК

Топ
16:19 - 12 Септември 2020
2858
38,69 % от 80 000 социалисти изтичали до урните до обед

31 302 са гласувалите за лидер на БСП социалисти към обяд, което прави 38,69%, отчете шефът на червената ЦИК Емил Войнов. Червените активисти и симпатизанти са общо 80 901. Цифрата бе съобщева по средата на изборния ден, в който социалистите от цялата страна за първи път в историята си избират пряко своя водач.

Цифрата на членовете на Столетницата обаче е по подадени избирателни списъци в червената ЦИК, обясни Войнов. Според него днес тя ще е малко по-ниска, защото общинските и районните комисии заличават починали и напуснали.

50 жалби и сигнали за нарушения от различни застъпници са разгледали в червената ЦИК. Нито едно от нарушенията не е съществено и може да повлияе на изборния резултат, категоричен бе Войнов.

Част от жалбите са относно сменени изборни помещения. Подмяната се е наложила поради обстоятелството, че кметове или кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения за помещения, обясни зам.-шефката на комисията Румяна Сидерова. Това била и причината за започване по-късно на гласуването в част от секциите.

Имало жалби, че някои общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции и така застъпниците по-трудно са ги открили. Нарушението е отстранено на повечето места, обясни Сидерова.

Радгледан е и сигнал за създадената прекалено голяма подвижна секция в район "Приморски" във Варна, в която трябва да гласуват 418 души. Имало е съмнения дали могат да бъдат обиколени всички, не са били уведомени застъпниците. Пратена е втора кутия.

Имало е една жалба за агитационни материали на масата на комисията и те са отстранени.

Някои жалби са, че списъците са по ОПО, а не по азбучен ред, но това не е нарушение, обясни Сидерова.