39 бойци убити при интензивни боеве в Сирия

През последните седмици стотици хиляди цивилни бяха принудени да напуснат домовете си

Свят
11:36 - 16 Януари 2020
1121
39 бойци убити при интензивни боеве в Сирия

Интензивни боеве между проправителствените сили и джихадисти в сирийската провинция Идлиб, при които са загинали най-малко 39 бойци тази нощ. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП.

Насилието, при което са извършвани бомбардировки, артилерийски обстрел и сухопътни действия, погребва обявения от Русия режим на тишина в Идлиб в неделя. Провинцията е последният голям бастион на опозицията в арабската държава.

Правителството и съюзнически сили превзеха две села по време на настъпление към ключовия град Маарет ал Нуман, обявиха от центъра.

Боевете избухнаха в сряда вечерта в райони южно от Маарет ал Нуман - ключова цел на сирийските войски при офанзивата им.

Най-малко 22 екстремисти са убити, повечето от тях са членове на "Хаят Тахрир аш Шам". В групата влизат джихадисти, свързани с "Ал Кайда".

17 правителствени войници и бойци от съюзнически милиции са загинали при боевете. Сега правителствените сили са само на 7 километра от Маарет ал Нуман. Това е един от градовете, които въстанаха срещу управлението на президента Башар Асад. Близо 9 г. от началото на конфликта все още се организират протести срещу правителството в градове в провинцията.

При бомбардировки в сряда в град Идлиб са убити 18 цивилни, което поставя под въпрос примирието, сключено с посредничеството на Москва и Анкара.

През последните седмици стотици хиляди цивилни са принудени да напуснат домовете си заради подновения конфликт.