39 носители на "Нобел" зоват: Не признавайте Путин за президент!

Призоваваме световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за диктатора и неговия престъпен режим

Русия
14:53 - 27 Март 2024
3114
39 носители на Нобел зоват: Не признавайте Путин за президент!

39 лауреати на Нобелова награда подписаха отворено писмо срещу режима на Владимир Путин. Учени, икономисти и писатели призоваха световните лидери да увеличат подкрепата за Украйна в противопоставянето й на руската инвазия, да защитят политическите затворници в Русия и да не признават Путин за легитимно избран президент.

Обръщението, подписано между другото и от белоруската писателка Светлана Алексиевич, беше публикувано от изданието T-invariant.
 
Вижте обръщението със съкращения:


"Преди две години Владимир Путин отприщи непровокирана, пълномащабна агресия срещу Украйна, която доведе до смърт и разрушения, невиждани от Втората световна война. Тази война е придружена от все по-брутално потискане на политическия живот и свободата на словото в самата Русия. Наскоро светът беше шокиран от смъртта на Алексей Навални, основният политически опонент на Путин. Преди да бъде хвърлен в затвора, изтезаван и в крайна сметка убит, Навални оцеля след опит за отравяне с химическо оръжие, организиран от режима на Путин. Въпреки този ужасен опит за убийство, той се завръща в Русия, показвайки безпрецедентна смелост и патриотизъм.

Войната в Украйна и убийството на Алексей Навални засягат не само Русия и Украйна. Режимът на Путин показа, че представлява пряка и ясна заплаха за цялото човечество. Откакто дойде на власт през 2000 г., Путин систематично унищожава постсъветските демократични институции и подклажда конфликтите в бившия Съветски съюз. Пълномащабната агресия срещу Украйна и убийството на Алексей Навални издигат заплахата на ново ниво, тъй като режимът на Путин вече не вижда никакви ограничения за нарушаването на човешките права и международните норми.Ние, учените от цял ​​свят, призоваваме политическите лидери да говорят решително за мир, прогрес и човешки права. Като членове на международната научна общност, ние сме дълбоко загрижени, че научният прогрес е застрашен от диктатори, които потискат интелектуалната свобода, особено когато глобалното сътрудничество е толкова важно на фона на пандемии, изменение на климата и екзистенциална заплаха от оръжия за масово унищожение.

Призоваваме световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за г-н Путин и неговия престъпен режим. Историята ни учи, че умилостивяването на агресора води до нови престъпления срещу човечеството. Никакви временни ползи не могат да оправдаят това. Категорично сме против повторението на Мюнхен 1938!

Ние призоваваме световните лидери да:

Значително увеличаване на помощта за Украйна. В тази война Украйна трябва да спечели, а не просто „да не загуби“. Навременната помощ на украинците ще намали загубата на човешки животи и ще помогне за прогонването на агресора от земята им. Неуспехите на Путин във военната агресия ще бъдат възприети като морална победа от милиони руснаци, укрепвайки надеждите им за демократично бъдеще и мобилизирайки антивоенното движение.

Подкрепете правата на човека и демократичната опозиция в Русия. Международната общност трябва да се обедини, за да защити политическите затворници, изтезавани в Русия. Животът на лидерите на опозицията Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Лилия Чанишева и много други е в смъртна опасност.

 С общи усилия можем да помогнем за постигането на мир в Европа и да предотвратим глобална катастрофа.