395 са иновативните училища у нас

В школата ще се набляга на личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците

Актуални новини
14:57 - 31 Юли 2019
2523
395 са иновативните училища у нас

395 са иновативните училища в страната според списъка, който беше одобрен от правителството. Ученици от 133 населени места ще могат да се възползват от преимуществата, които специалните школа предлагат. Според Комисията за иновативните училища чрез различни иновации те ще подобряват качеството на образованието.

Мотивите за решението са в резултат на представените от училищата в Министерството на образованието и науката училищни проекти за иновации, приети от педагогическите съвети и одобрени от родителите на учениците, включени в проекта.

Иновациите са насочени към разработване и въвеждане на иновативни елементи по отношение на организацията или съдържанието на обучението, организиране по нов или усъвършенстван начин на управлението, обучението и образователната среда, използване на нови методи на преподаване.

Описаните иновативни процеси в училищните проекти за иновации ще бъдат с продължителност до 4 години и ще обхващат всички или част от участниците в образователния процес в училището, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг.

В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците.

В Комисията за иновативните училища участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит в областта на образованието, науката и технологиите.