4 души у нас са с гранични резултати за COVID-19

Засега няма положителна проба от тестовете, обявиха от Националния щаб

Здраве
17:25 - 07 Март 2020
8207
4 души у нас са с гранични резултати за COVID-19

Няма положителни проби за коронавирус у нас, но 4 проби ще бъдат повторени заради съмнения, стана ясно от традиционния брифинг на Националния оперативен щаб пред ВМА.

"Това е нормално, всеки ден имаме такива случаи", уточни председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. И обобщи картината по света: най-много нови случаи има в Иран – 1000, а във Франция и Германия общо са 700. Страни, в които няма регистриран случай на новия вирус, са Турция, Албания и България на Балканите.

"Ние сега сме на варианта как да ограничим разпространението, а не сме се фокусирали дали ще дойде, или не", каза той. Стремежът на всички е да се намери ваксина, а оставането вкъщи е именно с тази цел, да се ограничи разпространението, добави Мутафчийски.

Междувременно в община Евъргрийн край Сиатъл в щата Вашингтон, спряха да правят масови тестове за COVID-19. Според Националния център за заразни болести в САЩ там вирусът вече е ендемичен и се приема, че се предава свободно от човек на човек. Заради решението хиляди американци скочиха срещу администрацията и директно обвиниха президента Доналд Тръмп, че е допуснал катастрофални размери на епидемията там. Смъртните случаи в Щатите са 17, 14 от които в Къркленд, Вашингтон.